Artikel

Spaarloon en Levensloop exit?

1 4082 Arbo

Veel ondernemingsraadsleden krijgen deze dagen vragen over de beëindiging van de spaarloon- en levensloopregeling. Het antwoord is vaak niet eenvoudig.
Spaarloon en Levensloop exit?
Foto: Stock Xchng

 

Het einde van de regelingen betekent namelijk niet dat je acuut de spaarpotten hoeft leegte halen. En bovendien bestaat er een ingewikkelde overgangsregeling.

Spaarloon

De spaarloonregeling is per 1 januari 2012 gestopt. Deelnemers kunnen vanaf die datum niet langer een deel van hun loon op hun spaarrekening laten storten. Het bestaande tegoed valt voor deelnemers die dat wensen in één keer vrij, dus niet pas na vier jaar. Echter; deelnemers die dat willen kunnen hun tegoed gewoon laten staan. Daar kunnen goede redenen voor zijn. In de eerste plaats is de rente vaak hoger dan op een gewone spaarrekening. In de tweede plaats telt het tegoed dat nog niet is vrijgevallen niet mee voor box 3. Dat is, zeg maar, de afdeling in de belasting waar bezittingen, waaronder spaartegoeden, worden belast.

Levensloop

De levensloopregeling is eveneens gestopt per 1 januari 2012. Dat wil zeggen, de regeling is gestopt voor nieuwkomers en alle levenslopers die minder dan € 3.000,00 op hun levenslooprekening hebben staan. Voor werknemers die een hoger tegoed hebben dan € 3.000,00 is een overgangsregeling gemaakt.

€ 3.000,00 of meer: overgangsregeling
Voor de deelnemer die meer dan € 3.000,00 op zijn of haar levenslooprekening heeft staan geldt, dat hij of zij de levensloopregeling gewoon kan voortzetten. De voorwaarden blijven precies gelijk, met één uitzondering: de heffingskorting die van kracht was bij opname, vervalt. Die regeling hield, kort gezegd, in dat een werknemer in het jaar dat hij of zij verlof opnam, minder belasting hoefde te betalen. Levenslopers met meer dan € 3.000,00 kunnen er ook voor kiezen om het tegoed op hun levensloopregeling door te storten op de nieuwe Vitaliteitsregeling die in 2013 van kracht wordt. Aan dat laatste kleven voor- en nadelen, en dat maakt adviseren een hachelijke zaak. Het belangrijkste voordeel is dat het opnemen van de Vitaliteitsregeling vrij is, je hoeft het niet te gebruiken om onbetaald verlof op te nemen. Een ander voordeel is dat je geen werkgever nodig hebt, je kunt het tegoed op de Vitaliteitsrekening gewoon meenemen als je, bijvoorbeeld, ZZPer wordt. Een nadeel van doorstorten is dat je de Vitaliteitsregeling niet kunt gebruiken om vervroegd uit te treden. Ook is het bedrag dat je kunt sparen meestal lager.

€ 3.000,00 of minder
Voor de deelnemer die minder dan € 3.000,00 op zijn of haar levenslooprekening heeft staan geldt, dat hij of zij vanaf 1 januari 2012 niet meer kan bijstorten. In de jaren 2012 en 2013 kan hij of zij verlof opnemen, gefinancierd uit de levensloopregeling. In 2013 kan het tegoed (onbelast) worden doorgestort naar de Vitaliteitsregeling. Wie geen van beiden doet krijgt het tegoed in 2013 belast uitgekeerd.

Let op:

 • Samenloop van de Vitaliteitsregeling en de Levensloopregeling mag niet.
 • In eerdere versies van de overgangsregeling was de leeftijd van 58 jaar van belang. Die leeftijdsgrens speelt geen rol meer.

door Hans van den Hurk laatste update:25 apr 2013

Eén reactie

 • # 1

  Johan Holierhoek

  Wij hebben/hadden een spaarloonrekening bij de AEGON en die zegt op hun website:
  Omdat er vanaf 1 januari 2012 geen spaarloon meer mag worden gestort, hebben wij ervoor gekozen om het spaarloon voor alle deelnemers vrij te laten vallen en de spaarloonrekeningen te beëindigen. Het is dus niet mogelijk om uw saldo op de AEGON Spaarloonrekening te laten staan.
  Ze compenseren hierbij wel de mogelijke heffing van de belasting als de deelnemers in 2014 hun belastingaangifte sturen aan AEGON.
  Kan dit zomaar?
  Groet Johan

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.