Vitaliteit en verzuim

Informatie over de  thema's vitaliteit en verzuim.

Onze artikelen over vitaliteit en verzuim

 • Vitaliteit Nederlandse werknemers te laag

  Vitaliteit Nederlandse werknemers te laag

  De vitaliteit onder Nederlandse werknemers ligt laag, 29% scoort zelfs laag tot zeer laag. Slechts 12% van werkend Nederland scoort hoog, blijkt uit onderzoek van Schouten & Nelissen. In totaal ervaart 57% van de werknemers waarbij de vitaliteit laag ligt een te hoge werkdruk en deze groep meldt zich 3,5 keer zo vaak ziek.

 • Meeste verzuim bij overheid

  Meeste verzuim bij overheid

  In het eerste kwartaal van 2015 lag het ziekteverzuimpercentage met 5,8 procent het hoogst in de bedrijfstak openbaar bestuur en overheidsdiensten.

 • <p>Piet Hofman, een oudere werknemer van 65 jaar aan het werk als bestrater voor bestratings- en hoveniersbedrijf van Drunen BV in nieuwbouwwijk Nesselande in Rotterdam</p>

  Ouder personeel? Zo blijft langer doorwerken...

  We worden steeds ouder en moeten ook steeds langer doorwerken. Voor sommige mensen is dit geen enkel probleem, maar niet iedereen is fit genoeg om tot z’n 67e te blijven werken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen langer gezond kan blijven werken?

  1
 • Een zieke vrouw meet haar temperatuur op met de thermometer

  Ziekteverzuim opnieuw gedaald

  Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland is in 2014 gedaald tot 3,8 procent. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds 1996. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Mantelzorg leidt tot langer ziekteverzuim

  Mantelzorg leidt tot langer ziekteverzuim

  Mantelzorgers die langdurige en intensieve zorg verlenen, zijn langduriger ziek. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

 • 'Stressverzuim op steeds jongere leeftijd'

  'Stressverzuim op steeds jongere leeftijd'

  Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers en komen op steeds jongere leeftijd voor. Het gemiddelde ziekteverzuim in 2014 was met 3,9 procent iets hoger dan in 2013 (3,8 procent). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 naar 29 dagen. Dit blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

 • Overspannenheid psychische beroepsziekte nummer 1

  Overspannenheid psychische beroepsziekte nummer 1

  Van alle psychische beroepsziekten komt overspannenheid het meest voor. Vooral in de financiële sector hebben veel mensen hier last van.

 • Joeps Loep: Controle

  Joeps Loep: Controle

  'Ondernemingsraden moeten hun instemmingsrecht op het gebied van ziekteverzuimbegeleiding veel nauwgezetter opvatten. Laat contracten met verzuimbureaus en arbodiensten vooraf kritisch toetsen op onwettige bepalingen en onwenselijke regels door een specialist van de vakbond', is het advies van Paul van den Boom, beleidsadviseur sociale zekerheid bij FNV Bondgenoten in het juli/augustusnummer van Praktijkblad Ondernemingsraad.

 • Bevoegdheden OR bij nieuwe bedrijfsarts

  Bevoegdheden OR bij nieuwe bedrijfsarts

  Wat zijn de bevoegdheden van de ondernemingsraad bij het werven van een nieuwe bedrijfsarts?

 • Bedrijfsartsen herkennen beroepsziekten niet

  Bedrijfsartsen herkennen beroepsziekten niet

  Ruim twee derde (70%) van de bedrijfsartsen meldt beroepsziekten niet. Dat meldt het onderzoeksjournalistieke platform Altijd Wat Monitor op basis van het rapport ‘Versterken Melding Beroepsziekten’.

  2
 • Minister focust op werkstress

  Minister focust op werkstress

  Minister Asscher gaat werkstress aanpakken. De komende vier jaar wil hij samen met werkgevers en werknemers werkstress bespreekbaar maken en aanpakken.

  1
 • Tips voor inzicht in verzuim

  Tips voor inzicht in verzuim

  ‘Hoe krijgt de OR zicht op het verzuim in de organisatie als hij dat nog niet heeft?’, vroegen wij aan Arbo-deskundige en trainer Josje Salentijn. Lees de tips.

 • Goed zicht op verzuim in de organisatie

  Goed zicht op verzuim in de organisatie

  Waarom is verzuim een belangrijk onderwerp voor de OR? Arbo-deskundige en trainer Josje Salentijn van Salentijn Consult geeft hier antwoord op. Ze vertelt ook wat de OR met verzuimcijfers kan.

 • Checklist: Regeling verzuimbegeleiding

  Checklist: Regeling verzuimbegeleiding

  Stelt de organisatie ziekteverzuimbeleid op dan heeft de ondernemingsraad hierop instemmingsrecht. Een aantal aandachtspunten voor de beoordeling van dit beleid.

 • FNV: privacy zieke werknemers geschonden

  FNV: privacy zieke werknemers geschonden

  Veel zieke werknemers worden niet serieus genomen en hun privacy wordt op grote schaal geschonden. Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers schuwen er niet voor om de wet- en regelgeving te overtreden.

 • Arbeidsongeval treft bijna half miljoen

  Arbeidsongeval treft bijna half miljoen

  Door een ongeval tijdens het werk liepen vorig jaar 478.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op. Het ging om 7 procent van alle werknemers. Dit aandeel is al sinds 2005 vrij stabiel.

 • Ziekteverzuim zorgsector nog nooit zo laag

  Ziekteverzuim zorgsector nog nooit zo laag

  In drie van de vier grote zorgbranches was er in het tweede kwartaal van dit jaar sprake van een laagterecord van het ziekteverzuim. Dit komt waarschijnlijk deels door de crisis en deels door verbeterd HR-beleid.

 • Meer mensen ziek aan het werk

  Meer mensen ziek aan het werk

  Het ziekteverzuim is in het eerste halfjaar van 2013 gedaald ten opzichte van 2012. Dat wil niet zeggen dat mensen minder ziek zijn. Het percentage werknemers dat aangeeft wel eens ziek naar het werk te gaan is opgelopen.

 • Duurzaam gezond werken: kansen voor de OR

  Duurzaam gezond werken: kansen voor de OR

  Halen onze werknemers gezond hun pensioen als dat pas bij 66 of 67 jaar bereikt wordt? Belangrijke vraag voor OR'en die op de toekomst voorbereid willen zijn.

  1
 • Tips: OR en duurzame inzetbaarheid

  Tips: OR en duurzame inzetbaarheid

  Door vergrijzing van de bevolking en door het regeringsbeleid moeten medewerkers steeds langer doorwerken. Het is dus de hoogste tijd voor een bedrijfsbeleid dat het mogelijk maakt dat medewerkers duurzaam en gezond aan het werk blijven.

 • Vitale werknemers en de OR

  Vitale werknemers en de OR

  Werknemers moeten er in de nabije toekomst aan wennen om tot na hun 65e door te werken. Wat kan de OR ondernemen om werknemers te vitaliseren?

 • SZW lanceert Duurzameinzetbaarheid.nl

  SZW lanceert Duurzameinzetbaarheid.nl

  Het ministerie van SZW heeft met de lancering van het portaal Duurzameinzetbaarheid.nl een nieuwe impuls gegeven aan het project duurzame inzetbaarheid, dat werd gestart in april 2012.

 • Asscher reikt bloemlezing ‘Fluitend naar je werk’ uit

  Asscher reikt bloemlezing ‘Fluitend naar je...

  Tijdens zijn werkbezoek aan Marine Service Noord in Hoogezand heeft Minister Asscher op 29 mei het eerste exemplaar van de bloemlezing ‘Fluitend naar je werk’ uitgereikt.

 • Klein griepje reden voor ontslag

  Klein griepje reden voor ontslag

  Werkgevers lijken een nieuwe sluiproute ontdekt te hebben om op een goedkope manier van 'ziek' personeel af te komen. Volgens FNV Bondgenoten komt het voor dat mensen die kort ziek zijn geweest niet 100 procent beter worden gemeld als ze weer aan de slag gaan.

  5
 • Vaststellen dat werknemer ziek is

  Vaststellen dat werknemer ziek is

  Onze organisatie kent een gezondheidsbeleid. Daarin staat dat een leidinggevende mag bepalen of een medewerker ziek is of niet. Is dat juist? Dat kan toch alleen een arboarts vaststellen?

  2
 • no-image

  Meer meldingen van beroepsziekten

  Vorig jaar hebben meer mensen een melding gemaakt van een beroepsziekte dan in 2010. Vorig jaar ging het om 300 meldingen per 100.000 werknemers, het jaar ervoor waren dat er 260.

 • Gezonder personeel levert miljarden op

  Gezonder personeel levert miljarden op

  Werkgevers profiteren fors als ze investeren in een betere gezondheid van hun personeel. Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar.

 • no-image

  Eerste Kamer akkoord met wijziging Ziektewet

  Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters.

 • Vitaliteitssparen en het vitaliteitspakket

  Vitaliteitssparen en het vitaliteitspakket

  Het vitaliteitspakket is nieuw en zal geleidelijk in 2012 en 2013 worden ingevoerd. Met de invoering van het vitaliteitspakket verdwijnen er vier fiscale regelingen. Daarvoor in de plaats komen drie nieuwe regelingen.

 • Thuiswerken helpt ziekteverzuim verlagen

  Thuiswerken helpt ziekteverzuim verlagen

  Thuiswerken of telewerken op een andere plek die de werknemer goed uitkomt, helpt het ziekteverzuim omlaag. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers met een handicap. Mensen met een lichamelijk of geestelijke beperking werken ook meer uren als zij kunnen thuis- of telewerken.

 • no-image

  Minder ziekmeldingen

  Het aantal ziekmeldingen op het werk is afgenomen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op een miljoen werknemers. Het gemiddelde verzuim was in 2011 4,5 procent, terwijl dat de eerste helft van dit jaar 4,3 procent was. Werknemers meldden zich gemiddeld 0,79 keer ziek.

  1
 • no-image

  Veel ziekteverzuim door overgang

  Vrouwen van tussen de 45 en 50 jaar kunnen regelmatig niet werken door overgangsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nij Smellighe Ziekenhuis in Drachten.

 • no-image

  Flexwerker krijgt minder uitkering bij ziekte

  Flexwerkers krijgen voortaan minder lang een uitkering wanneer ze ziek worden.

  1
 • Veel lang verzuim door arbeidsongevallen

  Veel lang verzuim door arbeidsongevallen

  Een derde van de arbeidsongevallen leidt tot verzuim van langer dan één maand. Eén op de tien werknemers verzuimt langer dan een half jaar.

 • Gezonde en vitale medewerkers, wie wil dit niet?!

  Gezonde en vitale medewerkers, wie wil dit niet?!

  We worden steeds ouder. Dat is mooi, maar dat betekent ook dat we langer moeten doorwerken om onze pensioenen betaalbaar te houden. Duurzame inzetbaarheid vormt daarom een belangrijk aandachtspunt voor alle organisaties. Vitaliteitsmanagement kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

 • Las eens een beweegmomentje in op het werk

  Las eens een beweegmomentje in op het werk

  Werknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten. Het inlassen van 'beweegmomentjes' in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).

 • Stimuleer gezonde leefstijl met BRAVO-beleid

  Stimuleer gezonde leefstijl met BRAVO-beleid

  Werknemers met een gezonde leefstijl zijn over het algemeen productiever, gemotiveerder en minder vaak afwezig dan hun ongezond levende collega's. Voor een werkgever dus alle reden om een gezonde leefstijl te stimuleren.

 • Vitale medewerkers voor een vitaal bedrijf

  Vitale medewerkers voor een vitaal bedrijf

  Vitale medewerkers geven ook in privétijd een positieve uitstraling aan het bedrijf. Terecht dat wij daar bij de poort op controleren. De rotte appels willen we er niet tussen hebben. Toch?

  1
 • 'Leeftijdsbewust personeelsbeleid leidt snel tot stereotypen'

  'Leeftijdsbewust personeelsbeleid leidt snel...

  Minister Kamp wil dat de sociale partners actieplannen opstellen om de arbeidsparticipatie van ouderen te bevorderen. Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn er al mee bezig. Maar wat is leeftijdsbewust personeelsbeleid en hoe giet je dat in een actieplan?

  2
 • Werkbonus oudere werknemers niet ingevoerd

  Werkbonus oudere werknemers niet ingevoerd

  De plannen die minister Kamp vorig jaar presenteerde om oudere werknemers langer aan het werk te houden, worden al weer deels omgegooid.

 • no-image

  Balans werk-privé zoek voor veel Nederlanders

  Nederlanders ervaren de combinatie van werk en privé als een zware last: slechts 8 procent vindt hun leven goed in balans. Mensen met een baan van meer dan 28 uur per week én kinderen in de basisschoolleeftijd vinden deze combinatie buitengewoon ingewikkeld.

  1
 • no-image

  Werkgevers mogen het medisch dossier werknemers...

  Dit heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld in een zaak die was aangespannen tegen het Franse bedrijf Eternit. De uitspraak heeft ook gevolgen voor Nederland.

  1
 • ABC van duurzame inzetbaarheid

  ABC van duurzame inzetbaarheid

  De duurzame inzetbaarheid van een werknemer is afhankelijk van zijn vitaliteit, werkvermogen en employability.

  1
 • no-image

  Medezeggenschap neemt initiatief bij duurzame...

  Door de verhoging van de AOW-leeftijd zullen mensen langer aan het werk moeten blijven. Daarmee wordt duurzame inzetbaarheid een steeds belangrijker thema.

 • Spaarloon en Levensloop exit?

  Spaarloon en Levensloop exit?

  Veel ondernemingsraadsleden krijgen deze dagen vragen over de beëindiging van de spaarloon- en levensloopregeling. Het antwoord is vaak niet eenvoudig.

  1
 • no-image

  Flexwerkers gaan erop achteruit met nieuwe...

  Als het aan minister Kamp (Sociale Zaken) ligt gaan flexwerkers, zoals uitzendkrachten, er straks bij ziekte en ongelukken fors op achteruit.

 • Zieke werknemers bang baan te verliezen

  Zieke werknemers bang baan te verliezen

  Werknemers die ziek zijn en toch op het werk komen, zijn zeer waarschijnlijk onzeker over hun baan.

  1
 • FNV: laat werknemer vanaf volgend jaar sparen

  FNV: laat werknemer vanaf volgend jaar sparen

  Vakcentrale FNV zou graag zien dat de vitaliteitspaarregeling voor werknemers komend jaar al wordt ingevoerd, zodat werknemers naadloos kunnen overgaan van het spaarloon op de nieuwe regeling.

 • no-image

  OR Workshopdag 2011: Bevlogenheid en Duurzame...

  In de workshop Bevlogenheid en Duurzame Inzetbaarheid, die u kunt volgen op de OR Workshopdag 2011, krijgt u inzicht in de achtergronden bij duurzame inzetbaarheid en bevlogenheid en worden u handvatten aangereikt om hiermee als OR resultaten te boeken.

 • no-image

  Hoogleraar vindt vitaliteitspakket kabinet te...

  Het door minister Kamp voorgestelde vitaliteitspakket is te mager en richt zich te veel op 55-plussers. Dit terwijl er wordt gesproken ove rhet investeren in alle generaties.

Nieuws over vitaliteit en verzuim

 • Vitaliteit Nederlandse werknemers te laag

  Vitaliteit Nederlandse werknemers te laag

  De vitaliteit onder Nederlandse werknemers ligt laag, 29% scoort zelfs laag tot zeer laag. Slechts 12% van werkend Nederland scoort hoog, blijkt uit onderzoek van Schouten & Nelissen. In totaal ervaart 57% van de werknemers waarbij de vitaliteit laag ligt een te hoge werkdruk en deze groep meldt zich 3,5 keer zo vaak ziek.

 • Meeste verzuim bij overheid

  Meeste verzuim bij overheid

  In het eerste kwartaal van 2015 lag het ziekteverzuimpercentage met 5,8 procent het hoogst in de bedrijfstak openbaar bestuur en overheidsdiensten.

 • Mantelzorg leidt tot langer ziekteverzuim

  Mantelzorg leidt tot langer ziekteverzuim

  Mantelzorgers die langdurige en intensieve zorg verlenen, zijn langduriger ziek. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

 • 'Stressverzuim op steeds jongere leeftijd'

  'Stressverzuim op steeds jongere leeftijd'

  Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers en komen op steeds jongere leeftijd voor. Het gemiddelde ziekteverzuim in 2014 was met 3,9 procent iets hoger dan in 2013 (3,8 procent). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 naar 29 dagen. Dit blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

 • Overspannenheid psychische beroepsziekte nummer 1

  Overspannenheid psychische beroepsziekte nummer 1

  Van alle psychische beroepsziekten komt overspannenheid het meest voor. Vooral in de financiële sector hebben veel mensen hier last van.

 • Bedrijfsartsen herkennen beroepsziekten niet

  Bedrijfsartsen herkennen beroepsziekten niet

  Ruim twee derde (70%) van de bedrijfsartsen meldt beroepsziekten niet. Dat meldt het onderzoeksjournalistieke platform Altijd Wat Monitor op basis van het rapport ‘Versterken Melding Beroepsziekten’.

  2
 • Minister focust op werkstress

  Minister focust op werkstress

  Minister Asscher gaat werkstress aanpakken. De komende vier jaar wil hij samen met werkgevers en werknemers werkstress bespreekbaar maken en aanpakken.

  1
 • FNV: privacy zieke werknemers geschonden

  FNV: privacy zieke werknemers geschonden

  Veel zieke werknemers worden niet serieus genomen en hun privacy wordt op grote schaal geschonden. Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers schuwen er niet voor om de wet- en regelgeving te overtreden.

 • Arbeidsongeval treft bijna half miljoen

  Arbeidsongeval treft bijna half miljoen

  Door een ongeval tijdens het werk liepen vorig jaar 478.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op. Het ging om 7 procent van alle werknemers. Dit aandeel is al sinds 2005 vrij stabiel.

 • Ziekteverzuim zorgsector nog nooit zo laag

  Ziekteverzuim zorgsector nog nooit zo laag

  In drie van de vier grote zorgbranches was er in het tweede kwartaal van dit jaar sprake van een laagterecord van het ziekteverzuim. Dit komt waarschijnlijk deels door de crisis en deels door verbeterd HR-beleid.

 • Meer mensen ziek aan het werk

  Meer mensen ziek aan het werk

  Het ziekteverzuim is in het eerste halfjaar van 2013 gedaald ten opzichte van 2012. Dat wil niet zeggen dat mensen minder ziek zijn. Het percentage werknemers dat aangeeft wel eens ziek naar het werk te gaan is opgelopen.

 • SZW lanceert Duurzameinzetbaarheid.nl

  SZW lanceert Duurzameinzetbaarheid.nl

  Het ministerie van SZW heeft met de lancering van het portaal Duurzameinzetbaarheid.nl een nieuwe impuls gegeven aan het project duurzame inzetbaarheid, dat werd gestart in april 2012.

 • Asscher reikt bloemlezing ‘Fluitend naar je werk’ uit

  Asscher reikt bloemlezing ‘Fluitend naar je...

  Tijdens zijn werkbezoek aan Marine Service Noord in Hoogezand heeft Minister Asscher op 29 mei het eerste exemplaar van de bloemlezing ‘Fluitend naar je werk’ uitgereikt.

 • Klein griepje reden voor ontslag

  Klein griepje reden voor ontslag

  Werkgevers lijken een nieuwe sluiproute ontdekt te hebben om op een goedkope manier van 'ziek' personeel af te komen. Volgens FNV Bondgenoten komt het voor dat mensen die kort ziek zijn geweest niet 100 procent beter worden gemeld als ze weer aan de slag gaan.

  5
 • no-image

  Meer meldingen van beroepsziekten

  Vorig jaar hebben meer mensen een melding gemaakt van een beroepsziekte dan in 2010. Vorig jaar ging het om 300 meldingen per 100.000 werknemers, het jaar ervoor waren dat er 260.

 • Gezonder personeel levert miljarden op

  Gezonder personeel levert miljarden op

  Werkgevers profiteren fors als ze investeren in een betere gezondheid van hun personeel. Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar.

 • no-image

  Eerste Kamer akkoord met wijziging Ziektewet

  Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters.

 • Thuiswerken helpt ziekteverzuim verlagen

  Thuiswerken helpt ziekteverzuim verlagen

  Thuiswerken of telewerken op een andere plek die de werknemer goed uitkomt, helpt het ziekteverzuim omlaag. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers met een handicap. Mensen met een lichamelijk of geestelijke beperking werken ook meer uren als zij kunnen thuis- of telewerken.

 • no-image

  Minder ziekmeldingen

  Het aantal ziekmeldingen op het werk is afgenomen. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op een miljoen werknemers. Het gemiddelde verzuim was in 2011 4,5 procent, terwijl dat de eerste helft van dit jaar 4,3 procent was. Werknemers meldden zich gemiddeld 0,79 keer ziek.

  1
 • no-image

  Veel ziekteverzuim door overgang

  Vrouwen van tussen de 45 en 50 jaar kunnen regelmatig niet werken door overgangsklachten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nij Smellighe Ziekenhuis in Drachten.

 • no-image

  Flexwerker krijgt minder uitkering bij ziekte

  Flexwerkers krijgen voortaan minder lang een uitkering wanneer ze ziek worden.

  1
 • Veel lang verzuim door arbeidsongevallen

  Veel lang verzuim door arbeidsongevallen

  Een derde van de arbeidsongevallen leidt tot verzuim van langer dan één maand. Eén op de tien werknemers verzuimt langer dan een half jaar.

 • Las eens een beweegmomentje in op het werk

  Las eens een beweegmomentje in op het werk

  Werknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten. Het inlassen van 'beweegmomentjes' in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).

 • Werkbonus oudere werknemers niet ingevoerd

  Werkbonus oudere werknemers niet ingevoerd

  De plannen die minister Kamp vorig jaar presenteerde om oudere werknemers langer aan het werk te houden, worden al weer deels omgegooid.

 • no-image

  Balans werk-privé zoek voor veel Nederlanders

  Nederlanders ervaren de combinatie van werk en privé als een zware last: slechts 8 procent vindt hun leven goed in balans. Mensen met een baan van meer dan 28 uur per week én kinderen in de basisschoolleeftijd vinden deze combinatie buitengewoon ingewikkeld.

  1
 • no-image

  Werkgevers mogen het medisch dossier werknemers...

  Dit heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld in een zaak die was aangespannen tegen het Franse bedrijf Eternit. De uitspraak heeft ook gevolgen voor Nederland.

  1
 • no-image

  Medezeggenschap neemt initiatief bij duurzame...

  Door de verhoging van de AOW-leeftijd zullen mensen langer aan het werk moeten blijven. Daarmee wordt duurzame inzetbaarheid een steeds belangrijker thema.

 • no-image

  Flexwerkers gaan erop achteruit met nieuwe...

  Als het aan minister Kamp (Sociale Zaken) ligt gaan flexwerkers, zoals uitzendkrachten, er straks bij ziekte en ongelukken fors op achteruit.

 • Zieke werknemers bang baan te verliezen

  Zieke werknemers bang baan te verliezen

  Werknemers die ziek zijn en toch op het werk komen, zijn zeer waarschijnlijk onzeker over hun baan.

  1
 • FNV: laat werknemer vanaf volgend jaar sparen

  FNV: laat werknemer vanaf volgend jaar sparen

  Vakcentrale FNV zou graag zien dat de vitaliteitspaarregeling voor werknemers komend jaar al wordt ingevoerd, zodat werknemers naadloos kunnen overgaan van het spaarloon op de nieuwe regeling.

 • no-image

  Hoogleraar vindt vitaliteitspakket kabinet te...

  Het door minister Kamp voorgestelde vitaliteitspakket is te mager en richt zich te veel op 55-plussers. Dit terwijl er wordt gesproken ove rhet investeren in alle generaties.

 • 'NS voert intimiderende ziekteverzuimgesprekken'

  'NS voert intimiderende ziekteverzuimgesprekken'

  FNV Spoor maakt op haar site melding van het feit dat NS werknemers zou intimideren door de wijze waarop ziekteverzuimgesprekken gevoerd worden.

  19
 • no-image

  Jongerius: Kamp moet vitaliteitsregeling aanpassen

  FNV-voorzitter Agnes Jongerius rekent erop dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) nog voor Prinsjesdag regelt dat mensen met zware beroepen ook straks nog met een goed pensioen op hun 65e kunnen stoppen met werken. Zij is hierover met de minister in overleg en het zou haar verbazen als dat niets oplevert, zo zei de vakbondsvrouw zaterdag.

 • Betere arbeidsmarkt, meer ziekteverzuim

  Betere arbeidsmarkt, meer ziekteverzuim

  Daling van werkloosheid leidt tot stijging van het ziekteverzuim.

 • no-image

  Vitaliteitspakket voor duurzaam inzetbare...

  Het kabinet neemt maatregelen om oudere werknemers langer te laten werken. Zo krijgen bedrijven een bonus als zij een 55-plusser in dienst nemen; die 'mobiliteitsbonus' wordt verhoogd als het om een oudere met een uitkering gaat.

 • 'Ouderen makkelijker andere baan'

  'Ouderen makkelijker andere baan'

  Werkgevers en werknemers moeten meer hun best doen om langer doorwerken mogelijk te maken. Zo moeten werkgevers meer bereid zijn om ouderen in dienst te nemen en te houden.

 • no-image

  'Ziekteverzuimbeleid ISS onfatsoenlijk'

  Vakbond CNV Vakmensen vindt dat schoonmaakbedrijf ISS het beleid rond ziekteverzuim snel moet verbeteren. De vakbond vindt dat het schoonmaakbedrijf 'onfatsoenlijk' omgaat met zieke werknemers.

 • 'Veel bedrijven willen geen hiv-patiënt'

  'Veel bedrijven willen geen hiv-patiënt'

  Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven neemt liever geen hiv-patiënt in vaste dienst.

 • no-image

  UNETO-VNI en UVVS starten vitaliteitscampagne

  UNETO-VNI en verzekeringsdochter UVVS spannen zich voortaan in voor een vitale installatiebranche. Met 'VitaliTIJD!: Samen fitter aan de slag', is een bewustwordingscampagne van start gegaan die werkgevers (en werknemers) in de installatiebranche ervan moet overtuigen dat het loont te investeren in gezondheidsmanagement.

 • no-image

  'Langdurig ziekteverzuim zorg stijgt'

  Het langdurig ziekteverzuim in de zorg lijkt weer te stijgen.

  1
 • no-image

  Ziekteverzuim licht gedaald

  Het ziekteverzuim in Nederland is vorig jaar licht gedaald tot 3,8 procent.

 • no-image

  Ziekteverzuim licht gedaald

  Het ziekteverzuim in Nederland is vorig jaar licht gedaald tot 3,8 procent.

 • no-image

  FNV beschuldigt kabinet van woordbreuk over WW

  Het kabinet wil de duur van de WW-uitkering van zieke werklozen korten met de duur van de ziekte. FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld noemt dit woordbreuk van het kabinet.

 • no-image

  Lager loon voor zieke werknemer dankzij truc...

  Volgens FNV Bondgenoten zijn er verschillende werkgevers die een truc hanteren om personeel dat vaak ziek is minder te betalen.

  9
 • Miljoenen Europeanen ziek thuis door werk

  Miljoenen Europeanen ziek thuis door werk

  Ruim 23 miljoen Europeanen tussen de 15 en 65 jaar hebben last van gezondheidsproblemen die veroorzaakt of verergerd zijn door het werk.

 • no-image

  Ziekteverzuim gedaald tot ruim zes dagen

  Het gemiddelde ziekteverzuim van werknemers is de afgelopen jaren met ruim een halve werkdag gedaald tot 4 procent.

 • UWV moet cliënt vergoeding betalen na burn-out

  UWV moet cliënt vergoeding betalen na burn-out

  UWV is door de rechter veroordeeld tot het betalen van ruim 300.000 euro schadevergoeding aan een oud-medewerker van een tuinbouwbedrijf die na een burn-out arbeidsongeschikt werd.

 • Conditieproef voor militairen ingevoerd

  Conditieproef voor militairen ingevoerd

  Defensie start per 1 oktober met de invoering van de Defensie Conditieproef. Het gaat in eerste instantie om een pilot van 1 jaar.

 • no-image

  Ziekteverzuim in eerste kwartaal vrijwel stabiel

  Het ziekteverzuim van Nederlandse werknemers was in het eerste kwartaal van 2009 gemiddeld 4,7 procent. Dat is 0,1 procentpunt lager dan in het eerste kwartaal 2008.

 • no-image

  Ziekteverzuim al vier jaar stabiel

  Het ziekteverzuim van Nederlandse werknemers kwam in 2008 uit op 4,3 procent. Werknemers in de landbouw hadden het laagste ziekteverzuim. Vanaf 2004 is het ziekteverzuim in Nederland vrijwel hetzelfde gebleven.

  4