Artikel

Doorwerken zonder pauze

4 16221 Algemeen

Een werkdag bestaat bij ons uit 8,5 uur. Op hoeveel pauze hebben wij recht?
Doorwerken zonder pauze
Foto: 123 RF

In de Arbeidstijdenwet is het aantal pauzes en de duur daarvan geregeld.

 • Bij werkdagen van langer dan 5,5 uur heeft de werknemer recht op minimaal 30 minuten pauze. De pauze mag opgesplitst worden in twee keer een kwartier.
 • Bij werkdagen van langer dan 10 uur, heeft de werknemer recht op 45 minuten pauze. Deze pauze mag opgesplitst worden in meerdere pauzes van minimaal een kwartier.

In cao's of andere collectieve regelingen voor arbeidsvoorwaarden kunnen uitzonderingen op bovenstaande staan. Een werknemer heeft echter in ieder geval recht op minimaal 15 minuten pauze als hij langer dan 5,5 uur werkt.

door Redactie ORnet laatste update:5 aug 2014

4 reacties

 • # 1

  judy

  Hoeveel uur mag een serviante wettelijk doorlopen zonder pauze?!

 • # 2

  Paul

  Dit lijkt mij een misinterpretatie van de wet (aritkel 5:5 van de Arbeidstijdenwet). De werkgever dient de werknemer in de gelegenheid te stellen minimaal 30 minuten pauze te nemen als hij/zij in een dienst meer dan 5.5 uur werkt. Daarmee wordt niets gezegd over wanneer dat halve uur pauze genomen dient te worden (anders dan dat er voor kan worden gekozen dit halve uur op te splitsen in twee pauzes van een kwartier).

  Over hoe de werknemer in deze dient te handelen wordt in (dit artikel van) de wet niet gesproken. Hij/zij krijgt rechten, geen plichten.

 • # 3

  carla

  Ik werk in een verpleeghuis voor kleinschalig wonen, met dementerende bewoners.
  Ik werk 8,5 uur per dag zonder pauze.
  De pauze die we hebben volgens mijn baas moeten we op de groep samen met de clienten nemen.
  Mijn inziens heb je dan geen pauze.Pauze is voor mij van de groep af.

 • # 4

  Y Sanstra

  Hoe zit het als ik 6,5 uur per dag werk? Mag ik dan volstaan met 2 x per dag een koffiepauze van een kwartier, waarbij ik van mijn werkplek af ga. Of kan mijn werkgever mij verplichten een lunchpauze van een half uur te nemen?

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.