Artikel

Checklist: Nieuw in de ondernemingsraad

1 11604 Algemeen

Een handig checklistje voor als je net tot de ondernemingsraad bent toegetreden.
Checklist: Nieuw in de ondernemingsraad

Het maakt nogal wat uit of je samen met alle andere OR-leden voor de eerste keer aan het OR-werk begint of dat je (bijna) in je eentje toetreedt tot een bestaande of grotendeels herkozen ondernemingsraad. In het laatste geval zijn de kaarten al geschud en moet je vaak maar zien hoe je tot een eigen bijdrage komt.
 
De volgende lijst met aandachtspunten kan het nieuwe lid daarbij behulpzaam zijn, maar ook de 'ontvangende OR' op ideeën brengen:
 
 • Word ik door mijn leidinggevende in staat gesteld dezelfde prioriteit aan het OR-werk te geven als aan het normale werk?
    
 • Let op een goede en bekende planning van OR-werk, verwerf steun van collega's voor het OR-werk. 
   
 • Heb ik voldoende tijd ingepland voor de OR-activiteiten, het inwerken en de eigen voorbereiding op de vergaderingen? Het gaat om meer dan het vergaderen alleen, ook een goede voorbereiding en het vervullen van uitvoeringstaken kost tijd. 
   
 • Beschik ik over een exemplaar van de Wet op de ondernemingsraden, het OR-reglement en in het verleden gemaakte schriftelijke afspraken met de bestuurder (bijvoorbeeld over de faciliteiten)? Zorg voor voldoende naslagmateriaal. 
   
 • Kan ik binnen korte tijd een scholing volgen voor beginnende OR-leden? Een een- of meerdaagse scholing samen met nieuwkomers van andere ondernemingsraden bekort de inwerkperiode aanzienlijk. 
   
 • Word ik opgenomen in de bestaande taakverdeling van de raad (werkgroepen, commissies)? Voorkom dat je het enige OR-lid zonder vaste taken bent. 
   
 • Is er een 'mentor', een ervaren OR-lid, dat ik steeds kan raadplegen en dat ook ongevraagd tijd aan me besteed? Samen met de scholing onmisbaar voor het snel thuis raken in de wereld van het OR-werk. 
   
 • Weet ik hoe ik aan de informatie kan komen die ik mis? Leer de weg naar en in het OR-archief en kopieer materiaal dat past bij actuele zaken. Om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen surf je regelmatig naar www.ornet.nl of neem je een abonnement op de gratis e-mail nieuwsbrief van ORnet.Je kunt ook lid worden van onze LinkedIn-groep om andere OR-leden naar hun ervaringen te vragen.

 

door Redactie ORnet laatste update:6 jun 2012

Eén reactie

 • # 1

  dinand

  baard scheren en nog veel meer dingen leren

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.