Artikel

Afspraken met OR vastgelegd in convenant

1 5457 Algemeen

Convenanten tussen gemeentelijke ondernemingsraden en bestuurders worden heel verschillend ingevuld en toegepast.

Sommige OR-leden krijgen wekelijks vier uur, andere veel meer uren om hun werk te doen. Bij de ene ondernemingsraad worden de afdelingen financieel gecompenseerd voor OR-werk, bij de andere helemaal niet.

‘In ons convenant hebben we afspraken gemaakt over de relatie tussen de ondernemingsraad en de bestuurder, en ook over de faciliteiten die we krijgen’, zegt Gert-Jan Warrink, voorzitter van de ondernemingsraad van de Gemeente Ooststellingwerf, een grote plattelandsgemeente met dertien dorpen en ruim 25.000 inwoners. ‘Zo krijgen alle OR-leden vier uur per week vrij om in de ondernemingsraad te investeren. Als voorzitter heb ik recht op acht uur en de secretaris ook. In de regel is dat voldoende, heel soms laat ik dingen liggen door tijdgebrek. Een voorbeeld is de communicatie met de achterban: met alle onderwerpen op de agenda komen we daar nog te weinig aan toe.’

Warrink is blij met het feit dat er ook een financiële compensatie is geregeld voor de afdelingen die OR-leden leveren. ‘Dat trekt echt mensen over de streep. Je ziet dat nieuwkomers soms terughoudend zijn om zich verkiesbaar te stellen voor de ondernemingsraad omdat ze bang zijn dat hun eigen werk dan niet afkomt.’

Meer over de ervaringen van Warrink en de ervaringen van andere ondernemingsraden leest u in het decembernummer van Praktijkblad Ondernemingsraad. Nog geen abonnee? >>

door Redactie ORnet

Eén reactie

  • # 1

    Leo

    Kan iemand mijn een voorbeeld sturen van zo’n convenant?

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.