Artikel

Hoe ver gaat het informatierecht?

1 3456 Algemeen

Onze bestuurder gaf onlangs aan dat alle informatie die we wilden hebben via hem moet gaan; middels een brief of e-mail met hierop de vragen. Hij zou deze dan beantwoorden via een overleg of via e-mail/brief.

Mijn vraag is: tot hoe ver gaat ons informatierecht? Mogen we als ondernemingsraad bijvoorbeeld rechtstreeks naar Personeelszaken gaan als we vragen over PZ-zaken hebben? Of naar de boekhouder als we wat uitleg willen over de financiële stukken?

De ondernemingsraad heeft informatie nodig om zijn werk te kunnen doen. Die informatie komt vaak via de bestuurder, maar niet altijd. De OR-leden zijn werkzaam op allerlei afdelingen en nemen de informatie mee. Ook overlegt de OR met de achterban en dan krijgt de OR ook weer informatie. U bent dus niet verplicht om alles via de bestuurder te laten gaan. Toch vinden bestuurders dat vaak niet zo prettig. Probeer hier afspraken over te maken.

door Redactie ORnet

Eén reactie

  • # 1

    Pedro

    Hoe ver gaat het informatierecht?

    Wat mij betreft gaat dit redelijk ver. De WOR is hier heel duidelijk in. Een OR heeeft die informatie nodig die zij redelijkerwijs nodig hebben om hun werk op een goede manier te kunnen uitvoeren. E.e.a. wordt zeer duidelijk omschreven in Art. 31 van deze WOR. Hierin staat zelfs een verplichting voor de werkgever. Rechtstreeks naar andere afdelingen binnen het bedrijf om informatie te "halen" is een snelle manier om informatie te vergaren.
    Een werkgever die het nodig vind dat alle informatie via hem gaat wekt de indruk van plan te zijn een bepaalde censuur te gaan toepassen. Misschien helpt het om deze indruk is hardop uit te spreken en hem te wijzen op zijn voorbeeld functie als het gaat om goed werkgeverschap.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.