Artikel

OR-scholing in bedrijfsopleidingsplan

1 2179 Algemeen

Onze bestuurder wil de scholingskosten van de ondernemingsraad voor het komende jaar opnemen in het opleidingsplan van de organisatie.

Wij moeten dan van tevoren aangeven welk bedrag wij denken nodig te hebben. Volgens mij zijn wij dit niet verplicht. Bovendien denk ik dat de OR een onafhankelijk orgaan is en de kosten voor scholing daardoor niet kunnen meetellen in het opleidingsbudget van de organisatie. Is mijn gedachtengang inderdaad juist?

Op zich is OR-scholing ook opleiding, dus kan een werkgever dat onderdeel van het opleidingsbudget laten zijn. Het zou kunnen dat in CAO-bepalingen andere regelingen staan. Op zich is het wel logisch dat de bestuurder de OR-kosten, dus ook scholingskosten, wil begroten, dus de ondernemingsraad doet er goed aan wel een richtbedrag mee te delen. Begroot dan ruim; u kunt beter teveel begroten dan te weinig.

 

door Redactie ORnet

Eén reactie

 • # 1

  cis van der Vleuten

  Scholing mag niet gebudgetteerd worden.

  In de huidige wet (WOR) staat nadrukkelijk in artikel 22 dat de kosten voor faciliteiten, doorbetaling loon (artikel 17) en de kosten voor beraad, vergadering en scholing (artikel 18) niet mogen worden gebudgetteerd. zie artikel 22.3...... " voor zover deze geen verband houden met het bepaalde in de artikelen 17 en 18,......."
  Dus de wet zegt dat het niet mag en de wet zegt ook nog steeds dat de OR in moet stemmen met een budget.

  Helaas begint de stemming om te slaan en gaan OR-en nogal snel akkoord met een veel te beperkt budget.


reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.