Artikel

Wat als de bestuurder geen sociaal plan wil?

1 2598 Algemeen

Kunnen wij de bestuurder dwingen een sociaal plan te maken? Hij verkiest maatwerk om mensen te laten gaan, maar de ondernemingsraad wil liever een sociaal plan.

Bestuurders willen dat inderdaad vaak graag, omdat ze dan vrijheid en ruimte hebben. Voor de ondernemingsraad, en ook voor de medewerkers, is het fijner als er een raamwerk ligt zodat iedere medewerker gelijk wordt behandeld en niet iedereen individueel hoeft te gaan onderhandelen over zijn afvloeiing. Soms pakken de vakbonden dit op, bijvoorbeeld bij collectief ontslag (negentien of meer medewerkers), of omdat het in de cao staat. Anders kan de OR wanneer hij de adviesaanvraag met de bestuurder bespreekt zelf de sociale regeling meenemen. U kunt dreigen met een negatief advies als de bestuurder niet komt tot een sociaal plan met de ondernemingsraad.

door Redactie ORnet

Eén reactie

  • # 1

    Mark Capel

    Als ondernemingsraad heb je niet alleen adviesrecht over het voorgenomen besluit tot bijv. een reorganisatie met gedwongen ontslag. Je hebt ook adviesrecht over de de wijze waarop de bestuurder de personele gevolgen denkt op te vangen (bijv. door een sociaal plan). Als OR hoef je er dus geen genoegen mee te nemen als een bestuurder graag individuele afspraken maakt.

    Het afsluiten van een sociaal plan is overigens geen recht van de vakbonden. De werkgever is bij collectief ontslag en vanuit een aantal CAO's bij iedere organisatieverandering ,verplicht te overleggen met de vakbonden. Er is geen wet of CAO die stelt dat de bestuurder er ook uit hoeft te komen met de vakbonden. Om deze reden is het voor een OR handig als zij direct bij de besprekingen over het sociaal plan aan tafel zit. De bestuurder kan immers ook met de OR een sociaal plan overeenkomen.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.