Artikel

Maximum aantal zittingstermijnen

4 4527 Algemeen

Hoe vaak mag ik mij herkiesbaar stellen als OR-lid?

De Wet op de ondernemingsraden (WOR) stelt geen maximum aan het aantal zittingstermijnen van een OR-lid. Wel wordt er regelmatig in het eigen OR-reglement een bepaling opgenomen die het maximaal aantal zittingstermijnen vaststelt op twee of drie. Dit om te zorgen dat er altijd voldoende 'vers bloed' in de ondernemingsraad blijft.

Als er in het OR-reglement niets zijn opgenomen over het bovenstaande, dan is er dus geen maximum.
 

door Redactie ORnet

4 reacties

 • # 1

  Peter

  Naar mijn mening zijn het de kiezers die iemand wel of niet geschikt vinden en derhalve op die persoon stemmen. 'Vers bloed' kan met een campagne kenbaar maken waar ze voor staan en op basis daarvan gekozen worden. Door een aanpassing van de WOR middels een bepaling in het reglement kan niet de bedoeling zijn.
  Een aantal ervaren OR-leden is overigens prettig voor behoud van kennis, terwijl aan het eind van een zittingstermijn veel OR-en al geen volledige bezetting meer hebben. Nieuwe deelnemers zijn dan na verkiezingen automatisch het gevolg.

 • # 2

  Wim

  Toch kan het niet goed zijn dat medewerkers 12 jr, 15 jr, 18 jr, 21 jr lid van de OR zijn, de kennis die zij hebben is wel in die tijd opgedaan, maar kan nieuwe leden belemmeren zich te ont plooien. stel een OR van 13 leden, waarbij 7 leden 12 jr+ lid zijn, de nieuwkomers hebben een vracht aan ervaring waar men tegenop moet.
  Je moet juist niet bang zijn dat er te weinig kandidaten zijn, zorg maar goede promotie, spreek mensen aan

 • # 3

  Huismeester

  Persoonlijk denk ik dat de aantal jaren niets mag uitmaken !! Ieder jaar c.q. termijn die je als O.R.lid meemaakt wordt je alleen maar wijzer en ga je als het goed is, je werkgever en het bedrijf steeds beter leren kennen en begrijpen.En belangrijk is óók dat je het gevoel en werksituatie van je achterban dan vrij redelijk kan inschatten. Steeds 'n nieuwe Ondernemingsraad beginnen met veelal nieuwe O.R.leden daar begin het ''spel'' opnieuw mee en dat is zeer zeker voor beide partijen -- Werkgever / O.R. -- niet echt bevorderlijk !!

 • # 4

  R.E. Evers

  Wij hebben juist het tegenovergestelde meegemaakt.
  Onze OR is qua bezetting de laatste jaren stabieler als de samenstelling van de directie.
  Dan is het toch wel handig als er OR-leden zijn die nog wat histirische kennis hebben en gemaakte afspraken nog boven water weten te toveren.
  Zelf ben ik tegen een verplichte beperking van de zittingstermijn, wel denk ik dat het goed is om de rollen binnen een ondernemingsraad te laten rouleren.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.