Nieuws

Jongerius: Kamp moet vitaliteitsregeling aanpassen

0 2835 Algemeen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius rekent erop dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) nog voor Prinsjesdag regelt dat mensen met zware beroepen ook straks nog met een goed pensioen op hun 65e kunnen stoppen met werken. Zij is hierover met de minister in overleg en het zou haar verbazen als dat niets oplevert, zo zei de vakbondsvrouw zaterdag.

Een deel van de oplossing zit in een aanpassing van de nieuwe vitaliteitsregeling, die in de plaats komt van de spaarloon- en de levensloopregeling en die bedoeld is om mensen langer aan het werk te houden. In het regeerakkoord staat nadrukkelijk dat de nieuwe regeling wel mag worden gebruikt voor scholing, het opzetten van een eigen bedrijf of voor deeltijdpensioen, maar niet voor vervroegd pensioen. Jongerius vindt het ,,een beetje gek dat je voor alles mag sparen, behalve voor het vroegpensioen''.
 
Als deze regeling ook voor vroegpensioen kan worden gebruikt, kan dat volgens Jongerius een bouwsteen zijn voor de oplossing van de zorgen die breed in de vakbeweging leven rond de zware beroepen.
 
Bondgenoten, maar ook andere bonden binnen FNV en vakcentrales CNV en MHP, vinden dat ook na 2020, wanneer de pensioenleeftijd omhoog gaat naar 66, mensen met een zwaar beroep eerder moeten kunnen stoppen met werken zonder dat het hen te veel koopkracht kost. Op 12 september nemen de 19 FNV-bonden een definitief besluit over het akkoord.

Het pensioenakkoord is dan wel begin juni afgesloten, maar dat betekent niet dat de FNV nu met de armen over elkaar blijft zitten, aldus Jongerius. ,,We pingelen door tot het laatste gaatje om verbeteringen aan te brengen.''

door Redactie ORnet laatste update:17 feb 2012

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.