Nieuws

Vrees voor matige aanpak onderbetaling

2 2419 Algemeen

Oppositiepartijen PvdA en SP eisen opheldering van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) over diens besluit de Arbeidsinspectie minder snel in actie te laten komen bij de aanpak van onderbetaling door werkgevers.

Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA zei donderdag dat door de stap van Kamp werknemers ,,vogelvrij'' worden verklaard. Ook zijn SP-collega Sadet Karabulut vreest dat werkgevers zich minder aan regels zullen houden.

Volgens Kamp moet de handhaving van het minimumloon eenvoudiger. De Arbeidsinspectie treedt bij controles op onderbetaling alleen nog op als werkgevers personeel minder betalen dan het minimumloon berekend naar een 40-urige werkweek. Voorheen werd er rekening mee gehouden dat veel cao's een werkweek van 36 of 38 uur kennen. Werknemers met minimumloon die onder deze cao's vallen, hebben recht op een hoger uurloon dan wanneer ze een 40-urige werkweek hadden gehad.

"Dit is hetzelfde als Kamp zegt: u mag niet frauderen met een uitkering, maar we controleren er toch niet op", aldus Karabulut. Volgens haar nodigt het beleid van de minister werkgevers ertoe uit om in die sectoren waar een kortere werkweek dan 40 uur geldt, mensen die het minimumloon verdienen "nog minder te betalen".

Het argument van Kamp dat de handhaving te ingewikkeld was met de verschillende werkweken, is volgens Spekman onzin. Het besluit is volgens de PvdA'er het gevolg van bezuinigingen op de Arbeidsinspectie.
 

door Redactie ORnet laatste update:6 jan 2012

2 reacties

 • # 1

  Gerard van der Toolen

  Wetten zijn duidelijk. M.i. kun je met minder controles en veel hogere boetes ingevan van ontduiking het veel beter regelen. Minder ambtenaren en grotere schade als je je niet aan democratische regels houdt.

 • # 2

  Ron Ladage

  Wat een onzin is dit allemaal. Het kabinet heeft flink bezuinigd op het budget van de AI en dat kostte veel banen. Hierdoor is de werkdruk dusdanig hoog geworden op de inspecteurs, dat ze nu uitsluitend de hoogst noodzakelijke werkzaamheden kunnen doen. De ondernemingsraad van de AI heeft hierover veel gecommuniceerd en ook naar de pers toe. Het is aan de ondernemingsraden van de bedrijven in Nederland om hieraan steun te geven aan de signalen van de OR van de AI. Helaas maken ondernemingsraden zich hier niet druk om. Ook uw blad/nieuwsbrief heeft hierover geen standpunt ingenomen.
  Dus redelijk hypocriet om nu dit artikel te publiceren en niet in te gaan op de echte problemen.
  De AI komt in actie wanneer er een ongeval is gebeurd, (eerste vereiste) en houdt tegenwoordig door het te kort aan mensen gerichte acties. Dus al het andere werk blijft liggen en dit zal met dit kabinet alleen maar erger worden. Het zou OR-net sieren om eens met de ondernemingsraad en enkele arbeidsinspecteurs te gaan praten en daarover een artikel te publiceren.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.