Nieuws

Meer dan 12.500 docenten staken donderdag

0 573 Algemeen

Donderdag gaan docenten en andere medewerkers in het voortgezet onderwijs staken tegen de Wet onderwijstijd van minster Marja van Bijsterveldt.

De staking is het initiatief van de Algemene Onderwijsbond (AOb), maar kan ook rekenen op steun van de leden van vakbond CNV Onderwijs.

Volgens de Algemene Onderwijsbond zullen ruim 12.500 werknemers donderdag staken. Zo’n 600 scholen hebben zich aangemeld bij de staking. Tientallen daarvan sluiten donderdag de hele dag de deuren.

In de Jaarbeurs in Utrecht is donderdag een manifestatie. Een woordvoerder van de vakbond vindt het lastig in te schatten hoeveel mensen daarop af zullen komen. ‘Als de helft van de stakers naar Utrecht komt, zijn we erg blij’, aldus de woordvoerder.

De docenten zijn het niet eens met het huidige wetsvoorstel. Zo wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat het aantal lesuren in de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar blijft, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen. De docenten zijn bang dat scholieren wel op school moeten zijn, terwijl ze geen les krijgen. Op die manier zouden ze ‘opgehokt’ worden. Ook is de onvrede over andere kabinetsplannen groot onder het onderwijspersoneel, zoals bijvoorbeeld de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs.

Een paar duizend scholieren protesteerden eind vorig jaar op het Museumplein in Amsterdam tegen de maatregel.
 

door Redactie ORnet

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.