Nieuws

Geen cao meer voor horecapersoneel

0 1113 Algemeen

Horeca-ondernemers willen verder zonder cao, nadat donderdag wederom gesprekken met de vakbonden op niets waren uitgelopen.
Geen cao meer voor horecapersoneel

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De huidige cao voor de horecabranche is 1 april dit jaar afgelopen. Nu er geen nieuwe afspraken zijn gemaakt met vakbonden over lonen en andere arbeidsvoorwaarden, gaat er wat de werkgevers betreft ‘een cao-loze periode’ in.
Voor werknemers die voor 1 april in de horeca aan de slag zijn gegaan, blijven oude cao-afspraken doorwerken. Maar voor nieuwe medewerkers geldt wat in de wet staat en wat zij zelf met hun baas afspreken.

De FNV Horecabond betreurt de patstelling met de werkgevers. Maar volgens vakbondsbestuurster Milen van Boldrik heeft verder onderhandelen inderdaad geen zin meer, omdat de standpunten te ver uit elkaar liggen. De werkgevers lieten het in haar ogen vooral afweten op het gebied van loon.

Het aflopen van de cao heeft ook een voordeel volgens de FNV-bestuurster. In de oude cao stond dat horecapersoneel achtereenvolgens bij dezelfde baas zes keer een tijdelijk contract kan krijgen, terwijl dat normaal maximaal drie keer mag. Deze uitzondering vervalt nu; zowel voor werknemers die voor als na 1 april in dienst zijn gekomen.

door Redactie ORnet

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.