Nieuws

Bondgenoten ziet 'goed werk' terug in cao's

0 806 Algemeen

In meer dan de helft van de nieuw afgesloten cao's heeft FNV Bondgenoten tot nu toe afspraken weten te maken over het verbeteren van de positie werknemers met een onzeker contract. Dat maakte de bond maandag, halverwege het cao-seizoen 2012, bekend.

Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten, constateert dat het uitrollen van hun zogeheten gewoon-goed-werk-agenda voorspoedig gaat. Inzet daarvan is dat iedereen recht heeft op goed werk en dat dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden voor hetzelfde werk, ongeacht of iemand een vast contract heeft

Zekerheid
 

In de 13 nieuw afgesloten cao's is nu elk geval één afspraak opgenomen over bijvoorbeeld gelijk loon voor gelijk werk of de verplichting om mensen op een vaste plek een vast contract te geven. Jongbloed: ,,Het gaat mensen niet alleen om loonsverhoging, ze willen meer zekerheid. Voor zichzelf, maar ook voor hun collega’s''.
Wel heeft Bondgenoten de indruk dat werknemers en vakbondsleden vaker te maken krijgen met intimidaties en bedreigingen. ,,Wij komen veel werkgevers tegen die niet geven om goede arbeidsverhoudingen. Zij intimideren en bedreigen hun werknemers die naar een bijeenkomst van de bond gaan. Ze ontslaan mensen die actief zijn”, aldus Jongbloed.

Zij is dan ook tevreden dat personeel het toch lukt ,,een meer respectvolle behandeling’’ af te dwingen. De 75 vakkenvullers in Apeldoorn die met een werkonderbreking en een petitie een gesprek afdwongen over onjuiste salarisbetaling, hoge werkdruk en intimidatie door leidinggevenden, noemt Jongbloed als voorbeeld.

FNV Bondgenoten sloot tot nu toe 68 cao's af voor 246.000 werknemers. In totaal is de bond mede-verantwoordelijk voor het afsluiten en naleven van 683 cao's voor 2.752.528 werknemers.

door Redactie ORnet

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.