Nieuws

D66: Werkweek langer, minder loonbelasting

6 1204 Algemeen

We moeten met zijn allen weer meer gaan werken en de 40-urige werkweek moet terug. Ook moet Tweede Pinksterdag geschrapt worden als verplichte verlofdag. Dat plan lanceerde D66-Kamerlid Wouter Koolmees zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Als er gebeurt wat hij voorstelt, kunnen de lonen stijgen, kan de inkomstenbelasting omlaag en kan het gat op de overheidsbegroting fors omlaag. Nederland komt dan volgens Koolmees ,,werkend uit de crisis''. Koolmees was een van de opstellers van het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april sloten om het begrotingstekort volgend jaar weer onder de 3 procent te brengen.

Nederlanders werken zo'n 1377 uur per jaar en dat is het minst van alle geïndustrialiseerde landen, blijkt uit onderzoek van de OESO. Hongaren en Polen zitten ver boven de 1900 uur, maar ook met Nederland vergelijkbare landen scoren veel hoger. Finnen werken gemiddeld 1690 uur, Britten 1647 uur en Zweden 1624 uur.

40-urige werkweek
 

In 2012 bestaat een gemiddelde Nederlandse voltijdswerkweek uit 36,7 uur. Koolmees: ,,De omstandigheden zijn nu sterk veranderd: steeds minder werkenden moeten zorgen voor steeds meer niet-werkenden. Daarom moeten we dit decennium de historische trend keren en de werkweek weer langzaam terugbrengen tot 40 uur. Dat versterkt onze economie structureel en biedt ook ruimte om de lonen te laten stijgen en de inkomstenbelasting te verlagen. Bijkomend voordeel is dat de binnenlandse consumptie stijgt en het vertrouwen van consumenten toeneemt.''

Koolmees hoopt op een nieuw akkoord over een langere werkweek en hogere lonen tussen vakbonden en werkgevers, net zoals die bij het Akkoord van Wassenaar in 1982 belangrijke afspraken maakten over loonmatiging.

In sommige Europese landen wordt al gesproken over het terugbrengen van het aantal verplichte verlofdagen. ,,Nederland is ruim bedeeld met vrije dagen in vergelijking met andere landen. Het schrappen van een verplichte verlofdag als Tweede Pinksterdag versterkt onze economie direct'', aldus Koolmees. Het CBS liet onlangs weten dat de economische groei met 0,3 procent toeneemt door het schappen van een verplichte verlofdag. Dat zou het begrotingstekort direct met een miljard euro verkleinen.

door Redactie ORnet

6 reacties

 • # 1

  GAB

  Dhr. Koolmees zijn berekeningen kloppen niet. 52 x 36 = 1872 - 216 (6 wkn. vakantie) = 1656 - 50.4 (extra vrije dagen) = 1605 wat er gewerkt wordt door full timers met een baan van 36 uren p.w.
  Misschien maakt dhr. Koolmees berekeningen op basis van zijn eigen baan met een onvoorstelbare hoeveelheid recesweken per jaar.
  Meer uren werken per week moet gepaard gaan met naar evenredigheid meer loon. Dat is wat de werknemers vroeger hebben moeten inleveren om de werklozen in die tijd aan een baan te helpen. In de praktijk moesten de werknemers vaak hetzelfde doen in minder tijd = harder werken = meer slijtage = eerder "op" zijn.
  Het is erg gemakkelijk vanachter je bureau zittend op een stoel te bedenken dat anderen meer moeten gaan werken. Per week 4 uur langer op je krent zitten en je vorstelijk laten betalen door de belastingbetalers is niet moeilijk of zwaar.
  Zullen we ruilen tot ik met pensioen kan als 58 jarige die al 42 jaar werkt? Ik 8 uur p.dag zitten en jij 8 uur p.dag schoonmaken.

 • # 2

  Stationchef

  Tja als je alle Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar meerekent en dat deelt door het totaal aantal gewerkte (betaalde) uren kom je van zelf op een laag gemiddelde uit.
  Maar echt blij zullen de eigenaren van winkels zijn, want om gedurende de openingsuren een medewerker in dienst te hebben kan ie volstaan met 2 of 3 partimers. Met koolmees zijn plannen moet de winkelier nu 2 of 3 voltijders aannemen.
  Naar mijn informatie hebben de ons omringende landen allemaal meer nationale en christelijke feestdagen.

 • # 3

  menno

  dat ziet er bij jullie goed uit.

  ik werk al 40 uur pw en heb geen ADV.

  52x40=2080 - 200 vakantiedagen = 1880 uur

  dik boven het gemiddelde

 • # 4

  doekie

  het is toch niet te geloven dat zo'n pimpelmees vanachter zijn luie buro gaat bepalen hoelang er gewerkt moet worden zonder zelf ooit een slag werk te hebben gedaan. als ik naar de omringende landen kijk hebben die relatief meer vrije kerkelijke feestdagen dan ons. Het was ook niet onze schuld dat we korter zijn gaan werken dit was een maatregel om meer mensen uit de ww te halen om te kunnen werken, dat daar nooit wat van is geworden daaraan zijn de werkgevers schuld deze vonden het prima zo , minder uren , zelfde vele werk en minder personeel, wie doet je wat. Maar goed hopelijk gaan de vakbonden eens weer wakker worden om dit te stoppen.

 • # 5

  Bert

  Waar is deze regering mee bezig; Vergelijk onze vriie dagen eens met Duitsland met al zijn [echte feestdagen voor iedereen, ook de winkels zijn gesloten] feestdagen, dan komen wij er nog te kort. Hier kennen wij geen nationale feestdag meer, ja voor de ambtenaren, maar de gewone werkman moet deze dagen verdienen door gewoon door te werken zodat de ambtenaar zijn vrije dag kan krijgen. Meer uren werken, waar? Er gaan steeds meer bedrijven failliet. Korter werken en de werkgever verplichten om meer personeel aan te nemen zou beter zijn. Maar nee deze regering is er voor de werkgevers en Europa niet voor de hard werkende mensen. Ik werk 40 tot 50 uur per week om al mijn lasten te kunnen betalen met m'n lage loontje.

 • # 6

  Jeroen

  Naar mijn weten is het al jaren zo dat de arbeidsefficientie van de Nederlander veel hoger ligt als menig ander Europees land. Dit is weer ouderwets gochelen met cijfers om een ongefundeerde mening kracht bij te zetten. Zouden hier veel mensen intrappen?

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.