Nieuws

Ontslagrecht zorgt al jaren voor geruzie

15 2669 Algemeen

Werkgevers zijn voorstander van aanpassing van het ontslagrecht, terwijl vakbonden tegen de voorgestelde plannen zijn. Het is niet voor het eerst dat er gesproken en geruzied wordt over dit onderwerp.

ANP maakte een overzicht.

Mei 2005: De net aangetreden werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW krijgt het direct aan de stok met de vakbonden door voor soepeler ontslagrecht te pleiten.

Juli 2007: Het kabinet-Balkenende IV wil het ontslagrecht drastisch versoepelen. Bedrijven moeten zonder toestemming vooraf (preventieve toets) van personeel af kunnen. De ontslagvergoeding moet beperkt worden tot maximaal een ton. Nu kunnen ontslagen werknemers met veel dienstjaren een veelvoud van dit bedrag meekrijgen.

Augustus 2007: De vakbonden hebben geen goed woord over voor dit voorstel. 'Een het rechtsgevoel tartende vergroving ten nadele van de werknemer.'

September 2007: Het kabinetsplan zorgt voor een nerveuze sfeer in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en PvdA-Tweede Kamer Mariëtte Hamer komen recht tegenover elkaar te staan. Een kabinetscrisis dreigt.

November 2007: Het kabinet besluit de heikele kwestie te parkeren. Een commissie onder leiding van TNT-topman Peter Bakker moet advies uitbrengen.

Juni 2008: De commissie-Bakker presenteert haar rapport. Bedrijven moeten iemand die ze kwijt willen een half jaar in dienst houden in plaats van een gouden handdruk. Je moeten hem of haar dan helpen met het vinden van een andere baan. De WW-duur moet drastisch omlaag en de pensioenleeftijd snel omhoog. 'Er is werk voor iedereen', zegt Bakker. Zelf vangt hij later bij zijn vertrek bij TNT 4,4 miljoen euro.

September 2008: Het kabinet worstelt met het advies-Bakker en komt er niet uit. Minister Donner sluit een akkoord met de sociale partners om de ontslagvergoeding voor topinkomens (75.000 euro of meer per jaar) te beperken tot maximaal een jaarsalaris. Hij belooft het ontslagrecht verder met rust te laten. Van dit plan is niks terecht gekomen.

Oktober 2010: Het nieuwe kabinet van VVD en CDA spreekt met gedoogpartner PVV af dat aan het ontslagrecht niet getornd wordt.

April 2012: Na de val van het kabinet-Rutte maken VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie razendsnel nieuwe begrotingsafspraken. Onderdeel van dit Lenteakkoord: een versoepeling van het ontslagrecht. De preventieve toets moet verdwijnen. De ontslagvergoeding wordt beperkt tot maximaal een half jaarsalaris, te gebruiken voor scholing. Bedrijven draaien op voor de kosten van de WW in het eerste halfjaar.

door Redactie ORnet

Gerelateerde tags

15 reacties

 • # 1

  manon vergnes

  Zorg ervoor dat de ontslagrechtversoepeling helemaal van tafel verdwijnt, liever begraven wordt.
  Zorg voor een goed arbeidsmarktbeleid, dat voor iedereen werk is, voor jong en oud, voor laag-, tot hoog geschoolden, en voor mensen met en zonder beperkingen.

 • # 2

  tjark reininga

  met het eufemistische 'versoepeling ontslagrecht' wordt eigenlijk vooral een verdere verlaging van de kosten van een ontslag beoogd. daarmee worden mensen die jarenlang hun wensen ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden hebben beteugeld vanwege de (beperkte) zekerheid van een vaste aanstelling, zie die bescheidenheid door het hameren van werkgevers en liberalen op het ontslagrecht opnieuw bedreigd. terwijl het maar zelden voorkomt dat iemand die (ontercht) ontslagen wordt, terug kan keren op zijn werkplek. maar die afkoopkosten zijn voor veel werkgevers kennelijk toch te hoog.

 • # 3

  C. Beekes

  Versoepeling ontslagrecht is antibeleid waar het gaat om toepassing en uitvoering van de wet werken naar vermogen en arbeidsdeelname oudere werknemers.
  Besteed aandacht aan levensfasebewust personeelsbeleid i.p.v. aan hoe zo snel mogelijk ouder werknemers te kunnen ontslaan.

 • # 4

  Harriet

  het enigste antwoord,van tafel met dit voorstel,wanneer dit voorstel door gezet wordt,dan zijn de werknemers vogelvrij verklaart,

 • # 5

  Jos M

  Deze versoepeling van ontslag heeft alle schijn dat de oudere werknemer vogelvrij wordt verklaard. Mi moet het voor de werkgever juist niet aantrekkelijk worden gemaakt om mensen te ontslaan. Er moet juist een extra inspanning (verantwoordelijkheid) van de werkgever worden gevraagd. Dit hoeft overigens geen financiele vergoeding te zijn maar kan in de vorm van outplacement, detachering of omscholing. Dit kan een win-win situatie zijn voor beide partijen waarbij de arbeidsmarkt toch meer flexibel wordt en zonder dat er een al te grote inspanning van de overhied wordt gevraagd.

 • # 6

  Johan

  Het "moderne" D'66 is de grote aanjager van versoepeling ontslagrecht; academici, die oude stratemakers, vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers etc in de bijstand willen jagen; Pechtold creeert net zulke zondebokken als Wilders, nu zijn het echter de "verwende ouderen" die worden gelabelled en afgeserveerd; D'66 heeft gewoon een hekel aan mensen die met hun handen werken, denk ik; Versoepeling ontslagrecht wordt keihard, bewijs meer arbeidsplaatsen en verbetering economie is echter flinterdun; Ten lange leste toch eigenlijk een mooi, luxe kado van pechtold aan de werkgevers; academici onderhandelen vantevoren over hoge afkoopsommen en blijven buiten schot. D'66 staat eigenlijk voor terug naar 1866 !

 • # 7

  Ariaantje

  Versoepeling ontslagrecht zal al gevolg hebben dat alle werknemers flexwerkers worden, bovendien zal het einde vakbonden beteken. Om de 5 jaar reorganiseren oud er uit en jong er in.
  Jongere 3 x jaarcontract en dan weer een andere. De goedkoopste ouderen kunnen aan de slag als ZPPer. Geen pensioen en niet verzekerd.
  Arbeidsvoorwaarden anno 2013 en later wordt armoede voor de gemiddelde werknemer. Misschien moet dat ook wel de lonen moeten omlaag, andes is er geen werk meer, zeker geen maak industrie. Keuze zal zij torenhoge werkloosheid of lagere lonen en slechtere voorwaarden
  Zo dat was het wel, niet leuk, maar waarschijnlijk de toekomst.

 • # 8

  g.olthoff

  het is nog niet eens rond en neckermann doet nu al wat ze willen zelfs geen sociaalplan voor de mensen

 • # 9

  offertje

  Mooi 3.4 Miljard besparen volgens Wientjes. Fout de internationale bedrijven kunnen goedkoop mensen ontslaan en in best shore landen mensen goedkoper aannemen erg goed voor de economie. Goed gedaan jochie

 • # 10

  Irma

  Ontslagrecht versoepelen maakt het makkelijker vaste contracten te geven . Dit is goed voor de jonge generatie , alleen zal de mogelijkheid zeer waarschijnlijk misbruikt gaan worden om de oudere duurdere ( al hoger opgeklommen in de loonschalen) medewerkers te ontslaan. Juist deze groep zou in deze tijd beschermd moeten worden door een goed ontslagrecht. Werk is er voor de 50 ets bijna niet te vinden. En door de negatieve wetswijziging in het verleden mag die groep de bijstand in tot de aow( wat ook steeds verder opgeschoven wordt)
  Mijn mening is dan ook , versoepelen voor de jongeren. Verzwaren voor de ouderen.
  Tenslotte heeft een werkgever geen 30 jaar voor nodig om te zien of iemand functioneerd

 • # 11

  Roelof

  Zou dit ook voor de politiek gelden want zij kunnen vijf jaar lang profiteren van hun wachtgeld. Laat de politiekepartijen daar maar eerst regelen dat dit verdwijnt want wij als belastingbetalers zouden wel meer op onze strepen moeten staan om dit omtekeren dan mogen de politieke partijen kijken om het onslagvergoeding te versoepelen kan worden maar het gaat altijd maar over de rug van de arbeiders en geld niet voor de kantoor pkkies die het geld maar over de balk gooien

 • # 12

  jannnie

  De oudere werknemers worden hier de dupe van.
  Laat eerst de oudere werknemers aan het werk zien te blijven .Vanaf 50-55jaar komen die niet meer aan een baan.

 • # 13

  Dirk

  Het gaat werkgevers er alleen maar om, medewerkers waar al jarenlang dik op verdiend is, op een misselijkmakende manier aan de straat te zetten, het liefst zonder kosten.

 • # 14

  grothuis

  Het ontslagrecht van nu is een rustig bezit. Het zou niet ingezet mogen worden als politiek speeltje zoals de afgelopen tijd gebeurt.
  In crisis tijden zou de KTg formule wel versoberd mogen worden.
  De echte pijn voor de werkgever zit bij de organisatie van het preventief toezicht. Te ingewikkeld en een duur proces kan evengoed volgen. Ook zijn er een aantal regelingen, bv op het gebied van ziekteverzuim en vakantiedagen die als zeer luxe
  en niet helemaal logisch overkomen. Deze treffen een werkgever, vooral een kleine werkgever vaak veel harder.

  Een betere regeling op die onderwerpen zou de werkgevers soulaas bieden zonder dat de baan van de werknemer ter discussie hoeft te komen.

 • # 15

  p.Theeuwes

  Nog steeds niet genoeg geleerd van "de zegeningen" die het neoliberalisme gegarandeerd met zich mee zou brengen ?
  Ieder voor zich en God voor ons allen ?
  Overigens werkgevers : verzin eens een andere strategie dan bij iedere kans steeds opnieuw te gaan zeuren net zo lang tot je je zin krijgt.
  Een beetje zichzelf respecterende en werknemer die toch echt noodzakelijk is legt anders straks - net zoals de dikbetaalde bestuurders nu - gewoon contractueel vast dat je hem minstens 15 jaar in dienst moet houden.
  Ben benieuwd hoe zielig er dan weer gereageerd wordt.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.