Nieuws

AOW-leeftijd omhoog

14 2458 Algemeen

De pensioenleeftijd gaat omhoog. Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde in de nacht van dinsdag op woensdag in met de plannen om volgend jaar te beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd, zoals VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in hun Lenteakkoord hebben afgesproken.

Door aanname van het wetsvoorstel hebben vanaf 2013 werknemers recht op een AOW-uitkering wanneer ze 65 jaar en één maand oud zijn. De pensioenleeftijd blijft de komende jaren stijgen totdat het de leeftijd van 67 jaar heeft bereikt in 2023.

Volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken is een hogere AOW-leeftijd van belang om de oudedagsvoorziening met de vergrijzing voor volgende generaties betaalbaar te houden. Hij sprak na afloop van de stemmingen op de laatste vergaderdag voor het zomerreces van ‘een doorbraak’ en ‘een historisch besluit’.

Het CNV waarschuwt voor de gevolgen van deze snelle verhoging. ‘Voor mensen met zware beroepen is later met pensioen gaan problematisch. Daarnaast ontstaat voor veel mensen die al bijna 65 worden, of die een prepensioen hebben, een inkomensgat’, laat het CNV weten op hun website.

Op verzoek van GroenLinks-Senator Tof Thissen zegde de minister nog toe te onderzoeken of een betere overgangsmaatregel nodig is voor ouderen, voor wie het moeilijk is om een maand later uitkering van de AOW op te vangen. Ouderenbond ANBO zei zich ook zorgen te maken om ouderen met een smalle beurs door aanname van het wetsvoorstel van Kamp.

De PVV, SP en 50Plus vinden een hogere AOW-leeftijd nu niet nodig. Ook de PvdA stemde tegen. Volgens de sociaaldemocraten moet wel de pensioenleeftijd omhoog met de vergrijzing, maar moeten ouderen meer tijd krijgen om zich voor te bereiden.

PvdA-Senator Han Noten verweet Kamp zomaar te breken met het pensioenakkoord waarover lang was onderhandeld met werkgevers en vakbonden en waarin de AOW-leeftijd in 2020 een eerste stap van 65 naar 66 jaar maakte. De vakcentrales FNV, CNV en MHP reageerden na de stemmingen ook teleurgesteld dat hun akkoord ‘terzijde is geschoven’ door de politiek.

door Redactie ORnet

Gerelateerde tags

14 reacties

 • # 1

  jan pie

  allemaal onzin laat de jeugd maar meer aan t werk ,zorg daar maar meer voor
  dan hoeft de aow leeftijd ook niet omhoog

 • # 2

  manon vergnes

  Wij moeten nu zorgen dat er een kabinet komt die de belachelijke plannen van het Kunduz-coalitie terugdraaien.
  Er is geen rekening gehouden met mensen die zware beroepen hebben en mensen met beperkingen/ziektebeelden.
  Het wordt nu tijd dat mensen van de werkvloer in de oppositie gaan zitten.

 • # 3

  OR-lid R

  Wat een leugens allemaal. De echte reden is om extra belasting geld te kunnen trekken in deze tijd van bezuinigen om vervolgens rechtstreeks aan de bankieren te geven en aan landen die toch nooit gered kunnen worden...


  Beste eerste en tweede kamer laten we NAAR DE OORZAKEN KIJKEN EN NIET DE SYMPTONEN.

  Want elke keer dat een kabinet valt duwen jullie snel stiekem wetten en regelingen door waar ELKE keer niemand op wacht. Het kabinet is niet voor niks gevallen.

  Hou op met het bezeiken van je eigen volk!!!

 • # 4

  Els Hermus.

  Ik wordt dit jaar 59. Ik was 13 toen ik met werken begon er waren nog geen goede voorzieningen in die tijd. Nu werk ik in de zorg mooi maar zwaar werk en moet ik door werken tot haast 66 jaar. Het voelt als heel oneerlijk. En nu omdat het kabinet zich niet bezig heeft gehouden vooruit denken, kan ik doorwerken.
  In de zorg waar ze totaal geen rekening houden met de ouder medewerker. Bedankt.

 • # 5

  Henk Peters

  Er wordt altijd gewezen naar de zware beroepen en terecht, maar over de chronisch zieken hoor je niemand.
  Kan het nog terug gedraaid worden? Ik denk het niet. Als er in ieder geval maar aan gedacht wordt op 12 september.

 • # 6

  Henk Peters

  En waar blijven de vakbonden? Ik lees alleen maar dat ze teleurgesteld zijn, maar daar schiet je niets mee op.

 • # 7

  Henk Peters

  De ouderen moeten in ieder geval in hun laatste jaar massaal ziek gaan vieren deze wet niet wordt teruggedraaid. Wel over de kilometervergoeding een hoop heibel maken, maar dit treft vooral mensen die het toch al goed hebben en nog niet aan pensioen toe zijn.

 • # 8

  Henk Peters

  En wie is vooral voor deze schandalige regeling? De mensen die zichzelf goed hebben kunnen vetmesten en genoeg bij elkaar hebben gegraaid om te kunnen stoppen wanneer ze willen. Die huichelachitige Kamp met zijn uitspraak dat mensen genoeg gespaard hebben om de periode te overbruggen eer ze AOW krijgen weet niet waar een miniumum verdiener of Jan Modaal dat van moet sparen, te zwijgen over een alleenstaande.

 • # 9

  Leo

  Dit is in mijn ogen ook een oneerlijke regeling.
  Ik ben er voorstander van dat iedereen met pensioen mag die een gelijk aantal jaren heeft gewerkt.
  Stel dat dit wordt vastgesteld op 45 gewerkte jaren dan zou de persoon die op zijn 17e begon met werken met 62 jaar met pensioen mogen.
  De persoon die op zijn 27e jaar begon met werken zou met 72 jaar met pensioen mogen.
  Dat zou pas eerlijk zijn.
  Horen jullie dat vakbonden en politici?

 • # 10

  Jan Sevenich

  Een dergelijke onzinnige wet maakt me steeds kwader.
  Eerst werd mijn 40-jarig dienstjubileum niet meer beloond met een vervroegd pensioen, toen werd de VUT afgeschaft en nu komt dit weer. Kan ik dadelijk na 48 dienstjaren nog even een half jaar doorwerken.Overgangsperiode voor de ouderen? Niet nodig zegt Kamp, die zichzelf wel verzorgd heeft.Als ik alleen al dat uitgestreken gezicht zie, dan hoop ik van harte dat dit op 12 september eens behoorlijk afgestraft wordt.!!

 • # 11

  Frans Masurel

  In 2009 ben ik min of meer gedwongen met pensioen gegaan tegen 80% van mijn oude loon en geen sollitatie plicht..
  Met als gevolg geen pensioen opbouw meer, daardoor een grote inkomen teruggang als ik 65 mag worden.
  En dat word nu nog eens erger daar ik straks twee maanden geen inkomen krijg, ja ik mag lenen op mijn AOW!! Waar ik misschien net mijn huidige huur en ziekte kosten van kan betalen.
  Ik heb vanaf mijn 14 jaar gewerkt in zware beroepen samen 46 jaar!
  En besef allen goed dat onze democratie meer en meer een fiscale dictatuur is geworden van gelegenheids coalities met gedoogsteun van opportunisten, en crypto fascisten.
  Want onder het mom van Europa heeft men ons zonder afstemming een desastreuse Euro door de strot geperst, wat al meteen een halvering van salaris en spaartegoeden inhield.
  En een Euro huizenprijs heeft gecreeërd waardoor mensen geen huis kunnen kopen, in combinatie met tijdelijke arbeidsovereenkomsten.

  Frans Masurel

 • # 12

  miny

  Allereerst ik ben kerngezond / doe mijn werk met veel plezier.
  En word boos omdat mijn contract éénzijdig word stopgezet als ik 65 ben.
  Ik kan er niet goed tegen als zaken voor mij beslist worden.Mag wel doorwerken maar met een ander contract en alleen als de baas dat wil.
  Toch heb ik alle begrip voor collegae die wel graag willen stoppen om welke reden dan ook. Ook ben ik het er mee eens dat als je bv 45 jaar hebt gewerkt de mogelijkheid moet bestaan om je pensioen zonder korting op te kunnen nemen. En ja de personen die langer hebben door geleerd mogen ook alsnog 45 jaar doorgaan.
  Ik ben gestart met 14 jaar (1964) en hoop door te mogen werken met mijn eigen contract met misschien wat minder uren (werk nu nog 100% (zorgsector)

 • # 13

  Jan R te IJ

  Ik vraag me af of de kamerleden ook op 14 jarige leeftijd zwaar werk hebben gedaan.De meeste komen pas op hun 30á35 jaar in het arbeidsproces ik werk al vanaf 1964 en in 2015 met aow mag heb ik de pas dat ik in november dan 65 jaar ben. dus 2013-14-15 is 3 maanden en dat komt uit januari2016 krijg ik een bonus erbij van 2 maanden dus mag ik pas op 4 april 2016 met AOW Studenten van de tweede kamer bedankt

 • # 14

  René

  Ik ben nu 61 jaar. Werk vanaf mij 15e af. Zou eerst kunnen stoppen na 40 jaar werken, dus op mijn 55e. Vervolgens komt de VUT 58 jaar. Altijd aan meebetaald. Verviel. Vroegpensioen, 60 en 9 maanden. Verviel. Nu doorwerken tot mijn 65e of langer. Heb dan precies 50 jaar gewerkt. Als ik pech heb met de nieuwe ontslagregeling kom ik nog in de bijstand terecht. Hoezo, eerlijker en socialer? Het is meer dan schandalig wat ze deze generatie aandoen.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.