Nieuws

Bonden en werkgevers betrokken bij plan ontslagrecht

16 2894 Algemeen

Vakbonden en werkgevers krijgen de ruimte om met alternatieven te komen om het ontslagrecht te versoepelen. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft dat gisteren gezegd in overleg met de Tweede Kamer.

In plaats van een formele adviesaanvraag in te dienen bij de Sociaal-Economische Raad, krijgen bonden en werkgevers de kans om wijzigingen voor te stellen. Vooral CDA-kamerlid Eddy van Hijum wil dat de kamer goed luistert naar de kritiek van werkgevers en de vakbeweging op de plannen van Kamp.

De plannen van de minister zijn gebaseerd op het Lenteakkoord dat CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie na de val van het kabinet hebben gesloten. Kern ervan is dat bedrijven makkelijker personeel moeten kunnen ontslaan, zonder toestemming vooraf van UWV of kantonrechter. De ontslagvergoeding moet worden beperkt tot maximaal een half jaarsalaris. Het geld dient gebruikt te worden voor scholing. Het idee hierachter is dat bedrijven eerder personeel in dienst nemen als ze er zonder veel rompslomp en goedkoop weer van af kunnen.

Kamp wil dat een werknemer die ontslagen wordt, eerst via een hoorprocedure in zijn bedrijf kan reageren. Volgens GroenLinks moet daarbij een onafhankelijke instantie worden betrokken, zodat de werknemer een eerlijke kans heeft. D66 drong aan op het inzetten van een bemiddelaar.

De Kamer wil ook dat Kamp rekening houdt met de positie van kleine bedrijven. Die moeten straks opdraaien voor de kosten van de eerste 6 maanden WW. Kleine ondernemingen kunnen die last niet dragen, vreest ondernemersorganisatie MKB-Nederland. PvdA, SP, en PVV wijzen de voorstellen van Kamp vierkant af.

door Redactie ORnet

16 reacties

 • # 1

  Jan

  Stop eerst eens met de royale wachtgeldregelingen voor kamerleden en bewindslieden, dan praten we daarna verder. Wat zitten deze leiden ver van de werkelijkheid!
  Alle sociale regelingen worden heel snel afgebroken en het geld gaat naar Europa. Nog even en we moeten onze pensioenen afstaan!

 • # 2

  G.R.A. Apol

  Dit lijkt mij een prima en verstandig voorstel van minister Kamp. Ik houd mij graag aanbevolen om mee te denken over dit onderwerp. Als u een afspraak wilt maken, bel: 0-71 2600148

 • # 3

  Rob

  Wat buiten de discussie wordt gelaten is het rekening houden met iemands arbeidsverleden. Zelf werk ik nu 47 jaar, wordt ik ook "afgeserveerd" met een half jaar opleidingsgeld. Op mijn leeftijd is dit volslagen zinloos.

 • # 4

  J.Kuster

  Angst is een van de slechtste raadgevers in ons leven of wij nu minister zijn, werknemer of Europa. Regeringen van alle landen lijken het aan kweken van angst als een nieuw fenomeen te vinden hun zinnen door te drijven. Het demissionair Nederlandse kabinet weet niet juist te handelen gezien hun eigen angstgevoelens, gevoed door Haagse amtenaren.Waarvan ik mij in gemoede afvraag of zij ooit hebben mogen ervaren wat werken op een echte werkvloer is. Zij zijn immers de bedenkers van de onuitvoerbare plannen op voor de ministers. Deze ministers zijn maar pionnen die de plannen van de bedenkers uiten en verdedigen. Ooit zullen zij zelf de rekening gepresenteerd krijgen. Angst en ongerustheid maakt de lever ziek. U bent gewaarschuwd.

 • # 5

  Gerdes Hulsebosch

  Wat staan bewindslieden toch veraf van de rauwe werkelijkheid. En wat zorgen ze toch goed voor zichzelf.

 • # 6

  johan

  De werknemer wordt vogelvrij verklaard in deze. Vooral de ouderen die na meer dan 40 jaar gewerkt te hebben en altijd trouw de premies en belastingen hebben betaald zijn afhankelijk van de goedheid van de werkgever zeker als blijkt dat ze moeite hebben om de snelle veranderingen in bedrijven en instellingen. De grote winnaars zullen de pensioenfondsen, de werkgevers en het rijk zijn, zeker op korte termijn. Op lange termijn zullen de burgers weer de dupe worden. Kamerleden gaan jullie de wachtgelden ook verkortten tot maximum 6 maanden?

 • # 7

  Mart

  Ik zie het als hoog verraad wat deze minister wenst te ondernemen. Het zal een slagveld worden! De werkgevers zullen dit massaal aangrijpen om versnelt en goedkoop van het dure personeel af te geraken. Een onslagvergoeding zorgt ook niet meer voor een enigzins zachte landing maar je zit binnen twee maan op 70% van het max. dagloon. Let op! Een slagveld.......

 • # 8

  Offertje

  Dit is heel slecht voor Nederland. Goedkope krachten uit goedkope landen nemen onze banen over. Zo denken internationale multinationals. De 3.4miljard die Dhr Wientjes denkt te verdienen wordt verminderd met enorm koopkracht verlies van veel met name ouderen mensen die naar WW of zelfs bijstand gaan. slecht voor het MKB.

 • # 9

  karel de vos

  hoe blijf je positief.

 • # 10

  Ariaantje

  Ontslagrecht aan de kant zetten is gelijk aan de ondergang van de vakbond en deze worden hierdoor wel gedwongen om stakingen te gaan uit roepen.
  Let op eerst gaat de haven van Rotterdam plat, dan de andere havens en Schilphol.
  DE rest durft dan wel te volgen

 • # 11

  henny

  "Boer pas op je kippen als de vos de passie preekt"!....Kamp speelt eerst de vakbonden uiteen met het ophogen van pensioenleeftijd ..vervolgens wordt de afspraak "met voeten getreden " door een kunduz-accoord ( Kamp zal hier zeker z'n rol in gespeeld hebben en bepaald niet vlg. het principe afspraak is afspraak)en nu stelt Kamp voor "om met alternatieven te komen "...waarna dezelfde Kamp in de comfortabele positie zit om de krenten uit de pap te halen ? Wie deze misselijk makende doortrapte politicus niet met een gezonde portie wantrouwen tegemoet treedt zal op voorhand het onderspit delven!

 • # 12

  Werner Brocken

  Er zijn gelukkig een aantal partijen die deze hemeltergende onzin van Kamp vierkant afwijzen. We weten dus waarop we moeten stemmen 12 september.
  Doe dat dan ook en laat je niet als makke lammetjes naar de slachtbank leiden! :-)

 • # 13

  paul

  hebben ze daar in den haag wel verstand.flexwerkers krijgen die wel een hypotheek als ze een huis willen kopen met de wetenschap dat ze over enige tijd weer op straat staan. zelf al bijna 22 jaar bij dezelfde baas en dan dadelijk afgeserveerd worden en wie betaald dan de rekening en de sociale effecten nog niet meegerekend. Dus weg met die plannen van van Kamp maar ja hijzelf krijgt natuurlijk een wachtgeldregeling die wij in geen jaren bijelkaar verdienen

 • # 14

  Wil

  Deze plannen scheppen alleen meer ruimte voor “HET GROTE GRAAIEN”!
  Van werkgeverskant heb ik nog niets gehoord over een soort garantie dat er ook daadwerkelijk meer mensen in dienst zullen worden genomen. Nee, alleen het tegenovergestelde vindt plaats. Werknemers worden uitgeknepen en afgedankt om de winsten maar groter te laten worden. Dat is namelijk goed voor het rendement op de aandelen en de beloningen van de bestuurders. Leren ze daar in Den Haag dan helemaal niets van de dagelijkse praktijk?

 • # 15

  Hans

  Weer een groep die wordt aangewezen om afgeserveerd te worden. Waar is de solidariteit en het respect gebleven.

 • # 16

  Willem

  Ook ons bedrijf wordt nu gesloten
  puur omdat de aandeelhouders meer winst willen hebben
  alle productie wordt naar hongarije verhuist omdat ze daar 4x zo goekoop zijn als hier
  en een sociaal plan??
  om je rot te lachen , we krijgen het minimum aangeboden
  kantonrechtersformule 2009 met corectie factor 1
  reken maar uit
  53 jaar oud , 23 jaar in dienst, loon 2500 bruto
  komt uit op € 61.250 bruto
  terwijl het in de 2008 versie € 77.500 is
  maar waar vind ik nog een baan als niet geschoolde 53 jarige??
  ik wil wel meer als ze me bieden op dit moment , de onderhandelingen lopen nog wel op dit moment

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.