Nieuws

CNV: weinig realiteitszin in ontslagplannen

4 1616 Algemeen

De plannen voor versoepeling van het ontslagrecht van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn volgens CNV-voorzitter Jaap Smit ondoordacht en zullen vooral oudere laag opgeleide werknemers zwaar treffen.
CNV: weinig realiteitszin in ontslagplannen

'De veronderstelling dat iemand van ruim 50 jaar met een cursusje en een half jaartje met een uitgeklede ontslagvergoeding weer een baan vindt, getuigt van weinig realiteitszin', benadrukt de vakbondsvoorman donderdag.

Smit waarschuwt voor de plannen die zijn afgesproken door de vijf partijen in het zogeheten Lenteakkoord, op de dag dat de Tweede Kamer erover in debat gaat met minister Henk Kamp (Sociale Zaken).

De CNV-voorzitter is op zich niet tegen hervormingen op de arbeidsmarkt, maar hij heeft al eerder gezegd dat het beter is om hierover met werkgevers en de vakbeweging te overleggen. Volgens hem wordt nu gedaan alsof alles draait om het ontslagrecht, maar 'zelfs de werkgever geeft toe dat dat niet de kern van het probleem is'.

Voorzitter Hans Biesheuvel van de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB-Nederland was eerder deze week ook kritisch over het idee om nu het ontslagrecht aan te passen.

door Redactie ORnet

Gerelateerde tags

4 reacties

 • # 1

  R.Elzen

  Ik vind het in iedergeval een zeer slecht plan het ontslagrecht hebben wij daarvoor al die jaren gestreden om de rechten van de werknemer nu te verkwanselen ik heb er geen goed woord voor over en de vakbonden hoe die reageren vind ik waarsdeloos zo slap!
  hebben niet in de gaten dat ze met dit plan hun eigen glazen in gooien want wat gebeurd er als iemand ontslag krijgt?? dan is het eerste de vakbond op zeggen want die 15 euro moeten de mensen ergens anders voor gebruiken.
  \ik vind zo enzo dat de bonden veel meer pikken van deze heren uit DenHaag.waar is de tijd van vroeger gebleven?met de normen en de waarden.

 • # 2

  Ad

  Handen af van het ontslagrecht. Werknemers worden van alle kanten gepakt, worden uitgezogen, betalen de rekening van de crisis die het kapitaal heeft veroorzaakt. Het wordt hoogtijd dat werknemers massaal tegengas geven. Het neo- libiraalsysteem druk werknemers 100 jaar terug in de tijd. Het kapitaal heeft alleen oog voor zichzelf en zuigt de werkende klassen helemaal uit.

 • # 3

  Henk V

  Het liefst blijft iedereen aan het werk. Het afpikken van het ontslagrecht is een onrecht. Werknemers, die vele jaren bij dezelfde werkgever werken krijgen straks bij een fusie of reorganisatie voor goed werk een paar stuivers mee. Is in diezelfde organisatie een prutser op de directiestoel, dan krijgt deze toch minstens een ton om via en één of ander duur bureau door te kunnen gaan met prutsen en zijn of haar zakken te vullen. De vakbweging moet in actie komen.Dit leegzuigen van het ontslagrecht moeten de bonden van hun leden voorkomen. Actie en een negatief stemadvies voor de komende verkiezingen voor de partijen van het lenteaccoord. Ik stem al mijn hele leven op één van deze partijen. Ik ben er zelfs lid van, maar overweeg om nu een keer te gaan verkassen. Ik kan niet tegen onrecht. Daarom

 • # 4

  T.hansma

  De heren en dames die dit voorstel hebben bedacht staan buiten de realiteit van de werknemers die afhankelijk zijn van kabinets beslissingen.
  Zelf hebben ze via een goede positie op de maatschappelijke ontwikkeling en verbinden zich niet meer aan hun achterban . Het is een verloochening van de burger .
  Dat men het kapitaal als hoofddoel voor opstelt geeft aan dat zij zich laten leiden door de groot geld schieters. oa verzekering maatschappijen en beleggers.
  De schade die hiermee aangericht word zal onherstelbaar zijn en velen zullen dan ook denken ,wat voor levenszin heeft het nog als de overheid geen wakend oog heeft voor zijn ingezetenden.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.