Nieuws

Cao's negeren vaak wettelijke vakantiedagenregeling

5 3037 Algemeen

Hoewel de vakantiedagenregeling begin dit jaar is gewijzigd, blijven in veel cao's vakantiedagen 5 jaar geldig in plaats van anderhalf jaar.
Cao's negeren vaak wettelijke vakantiedagenregeling

Foto: Wekenlang op het strand liggen is toch mogelijk in veel nieuwe cao's.

Dit meldt Telegraaf.

Sinds januari 2012 is het zo dat vakantiedagen dienen te vervallen 6 maanden na het jaar waarin de vakantie is opgebouwd. Het kabinet wil met deze wet het jarenlang opsparen van verlofdagen tegengaan en stimuleren dat werknemers regelmatig verlof opnemen. In het wetsvoorstel stelt het kabinet dat dit goed is voor de ‘veiligheid en gezondheid’ van de werknemer. Uit onderzoek van Telegraaf blijkt dat er in cao’s regelmatig wordt afgeweken van deze wet.

Dit is echter gewoon toegestaan. CNV legt op zijn website uit: 'In diezelfde wetgeving staat dat je per cao mag afwijken van de vervaltermijn. Bovendien is deze termijn niet geldig als je redelijkerwijs geen vakantie hebt kunnen opnemen tot aan het tijdstip van het verval.'

Bij een derde van 137 cao’s die tot eind juli dit jaar zijn afgesloten, wordt er een verjaringstermijn van 5 jaar aangehouden voor het vervallen van vakantiedagen. In zeventien procent van de gevallen werd afgesproken hier in een volgende cao naar te kijken of een andere termijn aangehouden.

Van de in totaal 241 afgesloten cao’s vallen er 104 cao’s onder de wettelijke regeling.

De werkgeversvereniging AWVN laat aan Telegraaf weten dat werkgevers niet altijd staan te trappelen om de kortere houdbaarheidstermijn, omdat voor de bovenwettelijke vakantiedagen nog altijd de vervaltermijn van vijf jaar geldt. Dat betekent dat werkgevers met twee verschillende termijnen moeten rekenen en dat is administratief niet handig.

In het volgende nummer van Praktijkblad Ondernemingsraad wordt er dieper ingegaan op de nieuwe vakantiedagenregeling en hoe een OR hier mee om moet te gaan.

door Redactie ORnet laatste update:7 aug 2012

5 reacties

 • # 1

  Peter Dekker

  Hoe zit dat bij de gemeenteambtenaren?

 • # 2

  Henk

  Waar bemoeit iedereen zich toch mee, laat het aan de werknemer zelf over

 • # 3

  Freddy.M

  De afdeling ''Bureau-cratie'' zit verlegen om werk.
  De rechtmatige werknemer mag toch zelf weten wanneer hij zijn vakantie wil opnemen.

 • # 4

  Jeroen

  De werkgever dient in theorie voldoende geld in kas te hebben om alle vakantiedagen uit kunnen betalen indien de werknemer(s) er om vragen. Dit vergroot het bedrijfsrisico sterk.

 • # 5

  Hans Hubregtse

  En zo zitten we dus met nieuwe wetgeving waar niemand behoefte aan heeft..

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.