Nieuws

Gelderse papierfabriek gered

0 1340 Algemeen

De papierfabriek Parenco in de Gelderse plaats Renkum is gered. De Nederlandse investeringsmaatschappij H2 Equity Partners heeft de fabriek overgenomen van Norske Skog. CNV en FNV Bondgenoten zijn blij met de nieuwe eigenaar.
Gelderse papierfabriek gered

Foto (ANP): De papierfabriek Parenco in Renkum in betere tijden (1990).

Bij Parenco werken 245 mensen die zich voorlopig nog niet zorgen hoeven te maken om hun baan. Volgens FNV moet binnen een jaar duidelijk worden wat de opties zijn binnen het bedrijf, zolang dat onderzoek loopt zal er geen reorganisatie plaatsvinden.

FNV denkt dat de communicatie soepeler verloopt dan met de vorige eigenaar, Norske Skog uit Noorwegen. ‘Het is makkelijker praten met een Nederlandse eigenaar, ook op het gebied van medezeggenschap. Een buitenlands eigenaar heeft toch een andere cultuur.’

De afgelopen jaren hebben al zo’n 150 mensen hun baan verloren door reorganisaties binnen de papierfabriek. Die reorganisaties waren nodig vanwege de daling aan de vraagzijde voor krantenpapier, waar de nadruk van de productie binnen Parenco op ligt.

CNV is blij met deze koper, die wil doorgaan met de papierproductie en ook serieus de mogelijkheden wil bekijken om verder te gaan met duurzame projecten. De fabriek heeft twee machines waarvan er een eerder is stilgelegd.
Als de verkenning naar de duurzame projecten positief uitpakt, kan ook de tweede machine weer in gebruik worden genomen, hoopt CNV.

Ook het recyclingbedrijf Reparco in Nijmegen is van de hand gedaan. H2 betaalt in totaal 15 miljoen euro voor de bedrijven.

door Redactie ORnet laatste update:28 aug 2012

Gerelateerde tags

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.