Artikel

Column: 'Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn personeel'

3 3843 Medewerkers

Als de buurman 's morgens langs schuifelt, is het 7 over half 8. Klokslag, iedere dag. Hij is een genetisch bepaald gewoontemens. Zaterdagochtend een druppeltje sop in de emmer voor het zemen der ramen, het Weihnachtsoratorium van Bach op de I-pod voor in de bus en op zondag begonia's bij oma's steen. Bij de koffie één likkoekje graag.

Het is de vraag of Het Nieuwe Werken voor hem uitkomst gaat bieden. Denk het niet; laat hem vooral vasthouden aan zijn doorontwikkelde rituelen.

Zonder te willen overdrijven zie ik het nieuwe werken als een verrijking en een zegening en verwacht dan ook dansende werknemers; in polonaise op weg naar het werk. Eindelijk kan er gevolg worden gegeven aan de wens van velen: meer flexibiliteit in de arbeidsrelatie, zonder verdere opgaaf van reden. Het vastgeroeste hekwerk wordt geopend; het heeft zijn nut bewezen. De ban is gebroken. Hoewel, er is nog heel wat werk te doen. Niet zozeer om bestaande wetgeving aan te passen of onnodige theorieën te verzinnen, maar meer om het onderwerp bespreekbaar te maken. Communiceren dus.

De lijnmanager of teamleider zal zijn rol op een andere manier moeten gaan invullen. Beetje in de trant van: 'Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn personeel'. Als een overspannen angsthaas reageren als een werknemer er even niet is of vroeg naar huis gaat, is namelijk niet meer gepast. Een lesje creatief leidinggeven en wat subtiele ontspanningsoefeningen helpen waarschijnlijk wél. Het is old fashioned om te denken dat iemand niet op kantoor is en daarom waarschijnlijk wel zal zitten aan te klooien in 'de tijd van de baas'.

Vanzelfsprekend gaan niet alle principes overboord. Cruciaal is dat er heldere en meetbare afspraken worden gemaakt over werktijd op kantoor, deelname aan vergaderingen, prestatie, beschikbaarheid en leveren. Afspraken die vastgelegd worden, als aanvulling op de bestaande overeenkomst waarin vaak nog wordt gesproken over het 40-urige aanwezig zijn. Presteren dus. En loopt een onverlaat de kantjes eraf of is de geboden vrijheid niet aan hem of haar besteed, dan wordt de overeenkomst simpelweg teniet gedaan. Afgelopen, uit.

Voor de werkgever zijn er overigens ook prachtige kosten te besparen met het nieuwe werken. Wat dacht je van minder werkplekken? Nu 10 bureaus voor 10 man / vrouw, straks standaard 7 voor 10. Scheelt toch weer.

Het is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar er is nog een hele weg te gaan en we zullen de verschillende meningen over dit nieuwe fenomeen moeten respecteren. Ik hoor mensen al zeggen: 'Ik moet echt 8 uur per dag op kantoor zijn. In mijn baan past die flexibiliteit niet.' Zachtjes hoor ik plots de stem van mijn buurman! Het mooie van het nieuwe werken is dat het allemaal kan.

Ik beschouw mezelf als een onbezoldigd ambassadeur van het nieuwe werken en zal er alles aan doen om te bewerkstelligen dat het woord 'overwerk' langzamerhand uit de boeken verdwijnt.

Jeroen Riemeijer, HR-consultant

door Redactie ORnet laatste update:12 sep 2011

3 reacties

 • # 1

  Sita

  Het Nieuwe Werken ofwel HNW... Ik ben nog steeds geen overtuigd voorstander. Tuurlijk heeft het zijn voordelen, maar het heeft ook heel veel nadelen.
  Wij horen het binnen het bedrijf ook, dat mensen niet eens weten wie hun collega's zijn en niet weten hoe sommige er uit zien. Tevens is uitwisseling van kennis veel laagdrempeliger en makkelijker wanneer je elkaar regelmatig ziet en een band op bouwt.
  Ook m.b.t. kostenbesparing wordt er altijd geroepen dat je minder bureau's en kantoorruimte nodig hebt, dit is in grote lijnen wel zo, maar mensen declareren daar in tegen veel meer reiskosten. Hebben tegenwoordig allemaal een laptop, terwijl een desktop veel goedkoper is. Telefoneren gaat allemaal via GSM, terwijl de kosten voor bellen met een vastnummer in veel gevallen goedkoper is. En door al dat flexibele werken hebben er heel veel mensen bij ons in het bedrijf een internet token en/of internet op hun GSM. Als je al die kosten tegen elkaar afweegt, vraag ik me heel sterk af of het allemaal wel zo kosten besparend is. En dan heb ik het nog niet eens over hoe je gaat bekijken of iedereen zijn/haar contracturen wel maakt..

  Ik denk dat het echt allemaal niet zo'n succes is en dat we er over een jaar of 5 wel van terug komen.

 • # 2

  Hans Ligtvoet

  In het verleden heb ik bij het RIKZ al fexibel gewerkt en dat is een goede zaak, buiten de spits reizen is een voordeel, zitplaats i.p.v. staanplaats. En een goede zelf discipline!
  Een ander voordeel, je kan iedere dag iets langer doorwerken, zodat je een dag weg kan blijven zonder verlof op te nemen.

 • # 3

  Reinder Hoomans

  In principe is het meer flexibel kunnen werken een groot voordeel. Maar in feite wordt je een beetje flauw van het steeds terugkerende HNW onderwerp in vakbladen, infomail en BNR radio. Door de wat drammerige manier van communiceren begint het hele onderwerp tegen te staan. HNW staat bij mij intussen hoog in het lijstje met irritante woorden.

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.