Reorganisatie

Wanneer er een reorganisatie wordt aangekondigd, moet de ondernemingsraad aan de slag. Bij reorganisatietrajecten heeft de OR adviesrecht.
Kijktip: Joeps Loep over de begeleidende taak van de OR bij een reorganisatie.

Achtergrondartikelen over reorganisaties

 • Checklist: Adviseren over baanverlies

  Checklist: Adviseren over baanverlies

  Het is nog niet voorbij met het banenverlies in ons land. Zo werd vrijdag bekend dat de Zeeuws-Vlaamse zorgcombinatie ZorgSaam bezuinigingsplannen heeft waarbij 15 procent van het personeelsbestand mogelijk zijn baan verliest.

 • Checklist: Rol OR bij overname door eigen bedrijf

  Checklist: Rol OR bij overname door eigen bedrijf

  Als ondernemingsraad moet je vooraf duidelijk krijgen hoe het er na de overname aan toe zal gaan. Een checklist over de belangrijkste aandachtspunten bij een overname.

 • Wat als de helft van de OR boventallig is?

  Wat als de helft van de OR boventallig is?

  In de zorgsector wordt momenteel volop gereorganiseerd. In onze LinkedIn-groep vertelt Wil van Haalen, VVT-verpleegkundige en OR-voorzitter, dat bij een aanstaande reorganisatie zeven van de vijftien OR-leden hun baan zullen verliezen. Hoe nu verder als OR, vraagt zij zich af.

  1
 • ‘Beoordeel eerst reorganisatie en daarna sociaal plan’

  ‘Beoordeel eerst reorganisatie en daarna...

  Ondernemingsraden doen er goed aan om een adviesaanvraag over een reorganisatie en hun oordeel over een sociaal plan los te trekken. De OR moet eerst het reorganisatieplan beoordelen en zich daarna pas over het sociaal plan buigen.

  4
 • Checklist: OR en sociaal plan

  Checklist: OR en sociaal plan

  Nog steeds moet er in veel organisaties gereorganiseerd worden. Als er bij zo’n reorganisatie een groep medewerkers wordt ontslagen, komt er mogelijk een sociaal plan. Wat kan de OR doen? Een checklist speciaal voor OR-leden.

 • Tips: OR en ontslagen

  Tips: OR en ontslagen

  Met het huidige economische klimaat zijn er nog steeds volop bedrijven die afscheid moeten nemen van hun werknemers. Wat kan de ondernemingsraad ondernemen als dat gebeurt?

 • Tips: Afstemmen met de vakbond

  Tips: Afstemmen met de vakbond

  Hoe stemmen ondernemingsraad en vakbond hun werk op elkaar af?

 • Relatie OR en vakbond valt vaak tegen

  Relatie OR en vakbond valt vaak tegen

  De relatie tussen de ondernemingsraad en de vakbonden is veelbesproken, en nooit zonder emotie.

  1
 • Tips: Reorganiseren is communiceren

  Tips: Reorganiseren is communiceren

  Een OR voelt zich in tijden van reorganisatie regelmatig tussen twee vuren geplaatst. Blijf met de achterban communiceren.

  1
 • Principeakkoord uitgangspunt bij adviesaanvragen Rijk?

  Principeakkoord uitgangspunt bij...

  Per 1 januari 2012 is het besluit sociaal flankerend beleid sector Rijk 2008-2012 afgelopen. Er is dan ook vanaf 1 januari 2012 binnen het Rijk geen, met de vakbonden overeengekomen, sociaal flankerend beleid. Hoe ga je om met ingediende adviesaanvragen over reorganisaties, zolang het principeakkoord niet definitief is?

Nieuws over reorganisaties

 • Or Martinair naar rechter om reorganisatie

  Or Martinair naar rechter om reorganisatie

  De ondernemingsraad van Martinair stapt naar de rechter vanwege de reorganisatie die de vrachtvervoerder maandag aankondigde. Dat is woensdag unaniem besloten, zo liet or-voorzitter Wouter Pronk weten.

 • Bonden: ‘V&D wacht advies OR niet af’

  Bonden: ‘V&D wacht advies OR niet af’

  De vakbonden FNV en CNV ruziën met V&D over de manier waarop het warenhuisconcern opereert rond het ontslag van vijftig medewerkers van het servicecentrum op het hoofdkantoor in Amsterdam.

 • OR Philips Emmen wil openbaring winstcijfers

  OR Philips Emmen wil openbaring winstcijfers

  De OR van Philips Lighting Emmen is, na wederom een gesprek met de top van het bedrijf, niet overtuigd van de noodzaak om de fabriek te sluiten. De OR wil de winstcijfers van andere fabrieken inzien. Dat schrijft Dagblad van het Noorden.

 • OR NFI luidt noodklok

  OR NFI luidt noodklok

  De OR van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waarschuwt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief voor de schadelijke gevolgen van de geplande reorganisatie. Het personeel vreest dat er hierdoor minder misdaadonderzoek zal worden uitgevoerd. Dat schrijven De Telegraaf en NRC Handelsblad.

  1
 • Akkoord over reorganisatie politie

  Akkoord over reorganisatie politie

  Voor problemen bij de invoering van de Nationale Politie, zoals extra reistijd voor overgeplaatste agenten, is een oplossing gevonden. Dit hebben de centrale ondernemingsraad (cor) en korpschef Gerard Bouman vrijdag geconstateerd. De uitvoering van de personele reorganisatie kan nu beginnen.

 • Cor: negatief oordeel reorganisatie politie

  Cor: negatief oordeel reorganisatie politie

  De centrale ondernemingsraad (cor) van de politie heeft een negatief oordeel geveld over het reorganisatie- en formatieplan van de Nationale Politie. Een schrijven met het oordeel werd vrijdag aan de baas van de politie, korpschef Gerard Bouman, overhandigd.

  1
 • OR zegt vertrouwen directie op

  OR zegt vertrouwen directie op

  De ondernemingsraad van zorginstelling ZorgSaam in Zeeland heeft het vertrouwen in de directie opgezegd omdat deze de afgelopen jaren geen goed werk heeft geleverd.

 • OR Tweede Kamer voelde zich geïntimideerd

  OR Tweede Kamer voelde zich geïntimideerd

  De Ondernemingsraad en het ambtelijk management van de Tweede Kamer hebben ruzie over de ondersteuning van Kamervoorzitter Van Miltenburg en het Presidium van de Tweede Kamer. Dat schrijft de NOS naar aanleiding van de zitting van de Ondernemingskamer bij het Gerechtshof Amsterdam.

 • OR Martinair houdt vast aan eigen reddingsplan

  OR Martinair houdt vast aan eigen reddingsplan

  De OR van luchtvaartmaatschappij Martinair heeft eind vorige week haar investeringsplan gepresenteerd aan de KLM-directie om de noodlijdende vrachtdochter er weer boven op te helpen.

 • Opnieuw grote reorganisatie bij BAM

  Opnieuw grote reorganisatie bij BAM

  Opnieuw komt er een grote reorganisatie bij bouwbedrijf BAM. Vakbondsbestuurders reageren geschokt op de omvang van de ingreep bij BAM. Het bouwbedrijf maakte woensdag bekend 650 banen te schrappen in Nederland.

 • gemeente amsterdam

  COR Amsterdam stemt in met grootse reorganisatie

  De centrale ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam heeft besloten positief te adviseren over de nieuwe plannen voor de organisatieontwikkeling, de zogeheten fijnstructuur.

  1
 • KLM veegt plan OR van tafel

  KLM veegt plan OR van tafel

  Air France-KLM gaat zijn vrachtvloot op Schiphol flink uitdunnen. De ondernemingsraad presenteerde onlangs een alternatief plan. Volgens de directie gaat dit plan echter niet werken.

 • gemeente amsterdam

  COR Amsterdam brengt advies uit

  De Centrale Ondernemingsraad (COR) heeft afgelopen vrijdag 22 augustus advies uitgebracht over de fijnstructuur van de nieuwe organisatie.

  1
 • OR: Reorganisatie noodzakelijk om faillissement te voorkomen

  OR: Reorganisatie noodzakelijk om faillissement...

  Bij Thuishulp Pantein-Vivent wordt gereorganiseerd. Hierbij zullen honderden medewerkers hun baan verliezen. Hierdoor is een faillissement afgewend. De organisatie heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over een sociaal plan. Abvakabo FNV tekent echter niet.

 • OR tegen ontslagronde

  OR tegen ontslagronde

  SAP Duitsland wil reorganiseren en daarbij het personeelsbestand verder inkrimpen. De ondernemingsraad is tegen deze plannen.

 • Personeel huurt advocate in voor OR

  Personeel huurt advocate in voor OR

  Een groep medewerkers van logistiek bedrijf Bakker Groep uit Tilburg heeft een advocate in de hand genomen om een aangekondigde reorganisatie te stoppen en een OR in te stellen.

 • OR vreest werkdruk na reorganisatie

  OR vreest werkdruk na reorganisatie

  Ziekenhuis ZorgSaam uit Terneuzen moet reorganiseren. Hierbij zullen tientallen banen verdwijnen. De ondernemingsraad vreest voor een te hoge werkdruk voor de achtergebleven werknemers.

 • OR maakt sociaal plan, vakbond is tegen

  OR maakt sociaal plan, vakbond is tegen

  Bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg moet er gereorganiseerd worden, ter voorbereiding op de hervormingen in de zorgsector. De directie is met de ondernemingsraad tot overeenstemming gekomen over een sociaal plan. De vakbonden vinden het plan te karig.

 • OR behoudt 76 banen bij Philips

  OR behoudt 76 banen bij Philips

  Op aandringen van de ondernemingsraad heeft Philips Healthcare een reorganisatie in Best teruggedraaid. Dat meldt het Brabants Dagblad.

  3
 • OR VU adviseert negatief over reorganisatieplan

  OR wijst reorganisatie af

  De Vrije Universiteit in Amsterdam wil de faculteit Aard- en Levenswetenschappen (FALW) reorganiseren. Hierbij moet flink bezuinigd worden en zullen 37 mensen hun baan verliezen. De ondernemingsraad van de universiteit heeft de reorganisatieplannen afgewezen.

 • Rob Cox, OR-voorzitter MGL

  OR krijgt garantie voor overname

  De ondernemingsraad van de Media Groep Limburg heeft zwart op wit de garantie gekregen dat de Limburgse kranten verkocht worden aan de Belgische uitgeverij Concentra.

 • COR Amsterdam: beperk externe inhuur

  COR Amsterdam: beperk externe inhuur

  De gemeente Amsterdam wil opnieuw besparen op het ambtelijk apparaat. Volgens de centrale ondernemingsraad van de gemeente kunnen de bezuinigingen beter gerealiseerd worden door externe inhuur te beperken.

 • OR betreurt rechtszaak personeel

  OR betreurt rechtszaak personeel

  Een aantal personeelsleden van tankopslagbedrijf Odfjell heeft de directie van het bedrijf en de vakbonden voor de rechter gedaagd. De ondernemingsraad betreurt de rechtszaak

 • COR Rotterdam vreest nieuwe reorganisatie

  COR Rotterdam vreest nieuwe reorganisatie

  Binnen de gemeente Rotterdam is de afgelopen jaren al flink gereorganiseerd. Maar een nieuwe coalitie na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, betekent waarschijnlijk ook nieuwe reorganisaties. De centrale ondernemingsraad vreest het ergste.

 • TNT houdt reorganisatie tegen het licht

  TNT houdt reorganisatie tegen het licht

  TNT Express neemt meer tijd voor de onlangs aangekondigde reorganisatie van de bezorgdienst.

 • OR Philip Morris boos

  OR Philip Morris boos

  De or van tabaksfabrikant Philip Morris is erg boos omdat het bedrijf wil dat het personeel gaat overwerken om achterstanden in de productie weg te werken.

 • Philip Morris in Bergen op Zoom

  90 procent banen Philip Morris weg

  Bij sigarettenfabrikant Philip Morris wordt 90 procent van de banen geschrapt. Personeel, ondernemingsraad en vakbonden zijn daarover vrijdagochtend geïnformeerd.

 • OR trekt externe adviseur aan

  OR trekt externe adviseur aan

  In sommige gevallen kiest de ondernemingsraad ervoor om een externe adviseur in te huren, omdat de OR zelf niet de juiste deskundigheid heeft om tot een goed oordeel te komen.

 • OR Hes Beheer tegen overname

  OR Hes Beheer tegen overname

  Hes Beheer wordt mogelijk overgenomen door investeerder Hestya. De ondernemingsraad is tegen de overname.

 • OR vraagt opheldering over ontslag topambtenaren

  OR vraagt opheldering over ontslag topambtenaren

  Bij de gemeente Amsterdam zullen vierendertig van de zevenenveertig directeuren boventallig worden verklaard. De ondernemingsraad heeft opheldering gevraagd over de situatie.

  1
 • COR Tata boos om nieuw ontslag

  COR Tata boos om nieuw ontslag

  De centrale ondernemingsraad van Tata Steel IJmuiden (het vroegere Hoogovens) heeft woensdag bekendgemaakt dat er zo’n tweehonderd banen zullen verdwijnen bij de organisatie. Volgens Tata Steel gaat het slechts om een schatting.

 • COR kritisch reorganisatieplannen KPN

  COR kritisch reorganisatieplannen KPN

  Bij KPN moet opnieuw gereorganiseerd worden. De centrale ondernemingsraad van KPN en de vakbonden hebben dinsdag forse kritiek geuit op het bestuur van KPN.

  1
 • OR akkoord met reorganisatie Rotterdam

  OR akkoord met reorganisatie Rotterdam

  De ondernemingsraad van de gemeente Rotterdam, gaat ondanks zorgen over de kwaliteit van de dienstverlening, akkoord met het reorganisatieplan voor de dienst Stadsontwikkeling.

 • COR Amsterdam geeft ongevraagd advies

  COR Amsterdam geeft ongevraagd advies

  De centrale ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam is al sinds het begin kritisch over de reorganisatieplannen van de gemeente. De COR heeft nu opnieuw een advies gegeven aan de gemeente, zonder dat daar een adviesaanvraag aan vooraf ging.

 • OR kranten tegen reorganisatie

  OR kranten tegen reorganisatie

  De ondernemingsraad van de kranten van Media Groep Limburg gaat niet akkoord met de geplande reorganisatie.

 • COR Careyn stemt in met verlies 650 banen

  COR Careyn stemt in met verlies 650 banen

  De centrale ondernemingsraad van zorgorganisatie Careyn heeft positief advies gegeven over de reorganisatieplannen van de organisatie waarbij 650 voltijdbanen geschrapt zullen worden.

 • Werknemers AkzoNobel Deventer gaan staken

  Werknemers AkzoNobel Deventer gaan staken

  De werknemers bij AkzoNobel in Deventer gaan vrijdag de hele dag in staking omdat het verf- en chemieconcern niet is ingegaan op eisen voor een goed sociaal plan.

 • Staking dreigt bij AkzoNobel in Deventer

  Staking dreigt bij AkzoNobel in Deventer

  FNV Bondgenoten heeft een ultimatum neergelegd bij AkzoNobel ten aanzien van de vestiging in Deventer. Wanneer het verf- en chemieconcern woensdag voor 12.00 uur niet is ingegaan op eisen voor een goed sociaal plan, volgt donderdag een staking. Dat zei bestuurder Ron Vos van de vakbond maandag.

 • Onrust bij Heinz-medewerkers in Turnhout

  Onrust bij Heinz-medewerkers in Turnhout

  De 160 medewerkers van de Heinz-fabriek in het Vlaamse Turnhout hoeven voorlopig niet te vrezen voor hun baan nu de grootste klant McDonald’s wegvalt.

 • EOR Unilever kritiek op bedrijf

  EOR Unilever kritiek op bedrijf

  Unilever is niet innovatief genoeg, investeert onvoldoende in Europa en in grote merken.

 • "Als je wilt gaan reorganiseren, dan licht je eerst de cor en de vakbonden in alvorens je een brief naar het personeel stuurt."

  KPN schrapt 100 banen bij IT Solutions

  KPN ziet zich genoodzaakt honder banen te schrappen bij de divisie IT Solutions. Dat meldt Computable. Een voorstel tot arbeidsreductie ligt bij de COR van KPN IT Solutions. Hoewel deze nog een advies moet gaan uitbrengen, werd personeel al ingelicht middels een brief.

 • 200 banen weg bij FloraHolland

  200 banen weg bij FloraHolland

  Bij een reorganisatie bij bloemenveiling FloraHolland zullen ongeveer tweehonderd voltijdbanen verdwijnen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

 • OR dreigt met rechtszaak

  OR dreigt met rechtszaak

  De ondernemingsraad van Essent stapt naar de rechter als de directie de geplande reorganisatie doorzet. De directie wil het kantoor in Groningen sluiten en de medewerkers onderbrengen bij de vestiging in Zwolle.

 • OR kiest voor afspiegeling per locatie

  OR kiest voor afspiegeling per locatie

  Kinderopvangorganisatie Estro heeft bij een grote reorganisatie, op advies van de groepsondernemingsraad, er voor gekozen om het afspiegelingsbeginsel per locatie toe te passen.

  1
 • Nog geen duidelijkheid voor werknemers Akzo

  Nog geen duidelijkheid voor werknemers Akzo

  De OR onderzoekt de noodzaak van de sluiting van de vestiging in Deventer. Voorlopig blijven de werknemers in onzekerheid.

 • Nieuwe ontslagronde bij Holland Casino

  Nieuwe ontslagronde bij Holland Casino

  Holland Casino gaat binnenkort ongeveer 150 extra banen schrappen op het hoofdkantoor. Daarnaast wil het noodlijdende staatsgokbedrijf de arbeidsvoorwaarden van het personeel versoberen. Dat liet Holland Casino donderdag weten.

 • 'TNT Express zet 115 banen op de tocht'

  'TNT Express zet 115 banen op de tocht'

  TNT Express is van plan om collectief ontslag aan te vragen voor maximaal 115 van 700 medewerkers in België en Nederland. Dat meldt persbureau Belga op basis van informatie van Paul Buekenhout van de vakbond LBC-NVK.

 • Philips voert kostenbesparingen op

  Philips voert kostenbesparingen op

  Philips snijdt de komende jaren dieper in de kosten. De doelstelling van het lopende besparingsprogramma, dat loopt tot en met 2015, is opgevoerd van 1,1 naar 1,5 miljard euro.

 • OR bibliotheek Rotterdam boos om ontslagen

  OR bibliotheek Rotterdam boos om ontslagen

  In tegenstelling tot wat beloofd was, verdwijnen door een reorganisatie bij de bibliotheek in Rotterdam toch 35 arbeidsplaatsen. De ondernemingsraad is boos op de gemeente. Dat meldt RTV Rijnmond.

 • Minder loon thuishulpen Omring

  Minder loon thuishulpen Omring

  Aan thuiszorgmedewerkers van Omring is gevraagd salaris in te leveren. Ook zullen er gedwongen ontslagen vallen onder het kantoorpersoneel van de organisatie.