Initiatiefrecht

Met het initiatiefrecht kun je als ondernemingsraad zelf onderwerpen op de agenda zetten, die voor de directie nog geen prioriteit hebben.

Achtergrondartikelen over initiatiefrecht

 • Het initiatiefrecht van de ondernemingsraad

  Het initiatiefrecht van de ondernemingsraad

  Wanneer de ondernemingsraad een thema belangrijk vindt, hoeft hij niet te wachten tot de bestuurder met een plan komt en daar advies- of instemming over vraagt. De OR heeft namelijk ook initiatiefrecht.

 • no-image

  Initiatiefrecht: Neem zelf het initiatief als OR

  Tijdens een overlegvergadering geeft u ongetwijfeld wel eens een suggestie. Of doet u een alternatief voorstel. Daarmee maakt u al gebruik van het mondeling initiatiefrecht. Het schriftelijk initiatiefrecht stelt u in staat om ook buiten het overleg om met voorstellen te komen.

 • In vijf stappen naar een succesvol initiatief

  In vijf stappen naar een succesvol initiatief

  Wilt u aan de slag met het schriftelijk initiatief? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Schat uw kansen goed in en stem de aard van het voorstel af op de houding van de directie. Vijf stappen om tot een succesvol voorstel te komen.

  2
 • Checklist: Schriftelijk initiatiefrecht

  Checklist: Schriftelijk initiatiefrecht

  Het 'recht op het doen van voorstellen buiten de overlegvergadering is een bevoegdheid van de OR. In een schema wordt het gebruik van het initiatiefrecht gekoppeld aan de mate waarin de bestuurder open staat voor het te nemen besluit.

 • no-image

  Omgaan met het initiatiefrecht

  Er zijn twee vormen van initiatiefrecht. Wanneer de ondernemingsraad een voorstel doet tijdens de overlegvergadering, wordt dit het mondeling initiatiefrecht genoemd. Wanneer een voorstel buiten het overleg wordt gedaan, wordt er gebruik gemaakt van het schriftelijk initiatiefrecht.

 • no-image

  Praktijkvoorbeeld initiatiefrecht

  De ondernemingsraad van het arrondissementsparket Maastricht heeft succesvol gebruikgemaakt van zijn initiatiefrecht. Door inzet van de OR is de organisatiecultuur in het parket veranderd.

 • no-image

  Omgaan met het initiatiefrecht

  Het zogenaamde initiatiefrecht staat bij veel OR'en in een slechte reuk. Jammer en ten onrechte. Want op de eerste plaats maakt elke actieve OR er zonder het te weten veelvuldig gebruik van. En op de tweede plaats is het, mits goed toegepast, een krachtig middel. Deze bijdrage gaat over misverstanden en geeft praktische toepassingstips.

 • Tips en checklists over het initiatiefrecht

  Tips en checklists over het initiatiefrecht

  Op ORnet vindt u een verzameling van informatie over het initiatiefrecht. Wij hebben de betreffende artikelen voor u op een rij gezet.

Nieuws over initiatiefrecht

 • no-image

  OR geen tijd voor strategisch meedenken

  De aanhoudende economische winter zorgt ervoor dat ondernemingsraden niet proactief kunnen nadenken over maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen voor het bedrijf.

 • no-image

  Vaker proactieve OR

  Ondernemingsraden verwachten steeds vaker gebruik te zullen maken van het initiatiefrecht en daarmee zelf een onderwerp op de agenda te zetten voor het overleg met de directie.

 • OR komt met revolutionair plan

  OR komt met revolutionair plan

  De ondernemingsraad van sodafabriek Brunner Mond in Delfzijl heeft een revolutionair plan bedacht om te voorkomen dat de Engelse eigenaar het bedrijf zal sluiten.