Initiatiefrecht

Met het initiatiefrecht kun je als ondernemingsraad zelf onderwerpen op de agenda zetten, die voor de directie nog geen prioriteit hebben.

Achtergrondartikelen over initiatiefrecht

 • Het initiatiefrecht van de ondernemingsraad

  Het initiatiefrecht van de ondernemingsraad

  Wanneer de ondernemingsraad een thema belangrijk vindt, hoeft hij niet te wachten tot de bestuurder met een plan komt en daar advies- of instemming over vraagt. De OR heeft namelijk ook initiatiefrecht.

 • no-image

  Initiatiefrecht: Neem zelf het initiatief als OR

  Tijdens een overlegvergadering geeft u ongetwijfeld wel eens een suggestie. Of doet u een alternatief voorstel. Daarmee maakt u al gebruik van het mondeling initiatiefrecht. Het schriftelijk initiatiefrecht stelt u in staat om ook buiten het overleg om met voorstellen te komen.

 • In vijf stappen naar een succesvol initiatief

  In vijf stappen naar een succesvol initiatief

  Wilt u aan de slag met het schriftelijk initiatief? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Schat uw kansen goed in en stem de aard van het voorstel af op de houding van de directie. Vijf stappen om tot een succesvol voorstel te komen.

  2
 • Checklist: Schriftelijk initiatiefrecht

  Checklist: Schriftelijk initiatiefrecht

  Het 'recht op het doen van voorstellen buiten de overlegvergadering is een bevoegdheid van de OR. In een schema wordt het gebruik van het initiatiefrecht gekoppeld aan de mate waarin de bestuurder open staat voor het te nemen besluit.

Nieuws over initiatiefrecht

 • no-image

  OR geen tijd voor strategisch meedenken

  De aanhoudende economische winter zorgt ervoor dat ondernemingsraden niet proactief kunnen nadenken over maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen voor het bedrijf.

 • no-image

  Vaker proactieve OR

  Ondernemingsraden verwachten steeds vaker gebruik te zullen maken van het initiatiefrecht en daarmee zelf een onderwerp op de agenda te zetten voor het overleg met de directie.