Exclusief toegankelijk Registreer voor onbeperkte toegang tot ORnet.nl Lees meer

Instemmingsrecht

instemming

Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad is vastgelegd in artikel 27 van de WOR.

Achtergrondartikelen over instemmingsrecht

 • OR instemmingsrecht bij gevolgen WWZ

  OR instemmingsrecht bij gevolgen WWZ

  Als gevolg van de Wet werk en zekerheid (WWZ) zullen werkgevers hun aanstellings- en ontslagbeleid aanpassen. Dit betekent werk aan de winkel voor de ondernemingsraad.

 • 11 tips over het instemmingsrecht

  11 tips over het instemmingsrecht

  Het instemmingsrecht is het meest zware recht van de ondernemingsraad. Het komt erop neer dat als de directie een besluit wil uitvoeren, hij de toestemming van de OR moet hebben.

  4
 • Niet uitkeren winst is geen wijziging

  Niet uitkeren winst is geen wijziging

  Dat een organisatie besluit voorlopig geen winstuitkering te geven, is geen wijziging van de regel. De OR hoeft dus niet in te stemmen.

 • Rechter: beslissing OR onredelijk

  Rechter: beslissing OR onredelijk

  De ondernemingsraad van het bestuursdepartement van het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft geen instemming verleend aan het besluit van de bestuurder om de stoelmassage voor personeel af te schaffen. De kantonrechter oordeelt dat deze beslissing van de OR onredelijk is.

 • Winstdelingsregeling stopzetten is instemmingsplichtig

  Winstdelingsregeling stopzetten is...

  BT Nederland maakt onderdeel uit van de BT Group, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde multinational. De werknemers van BT Nederland vallen niet onder een CAO. Wel geldt er voor hen sinds 2002 een collectieve arbeidsvoorwaarde, het Allshare International-plan geheten, onderdeel van het New Reward Framework dat voor de gehele BT Group geldt.

  1
 • Ploegendienst aangevochten

  Ploegendienst aangevochten

  De kantonrechter doet geen uitspraken over het instemmingsrecht van de ondernemingsraad en wijst een voorlopige voorziening van de hand vanwege onvoldoende motivatie.

  1
 • Rechter: pilot instemmingsplichtig

  Rechter: pilot instemmingsplichtig

  Een pilot is instemmingsplichtig als die over belangrijke dingen gaat en als de gevolgen groot kunnen zijn. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter te Breda.

 • no-image

  Niet regeling maar systeem instemmingsplichting

  Als regelingen wijzigen, zijn ze alleen instemmingsplichtig als de verandering ingrijpt op het systeem. Bijvoorbeeld het aanstellingsbeleid of het beloningssysteem.

  1

Nieuws over instemmingsrecht