Laatste nummer

Mei 2015 - Is de OR een tandeloze tijger? 

POR 01/05 2015

Talloos zijn de incidenten waarin megalomane bestuurders hun onderneming aan de rand van de afgrond brengen. De vraag is telkens: waar was de ondernemingsraad? Die moet de angst eindelijk eens afschudden, zegt Henk Stil, die een boek schrijft over machtsmisbuik in organisaties. De OR van het Utrechtse Centrum Maliebaan zette de angst opzij en voorkwam zo een fusie.

COR-voorzitter UvA
De Universiteit van Amsterdam heeft een paar roerige maanden achter de rug, met als voorlopig hoogtepunt het aftreden van Louise Gunning als voorzitter van het college van bestuur (CVB). COR-voorzitter Radboud Winkels blikt terug op de crisis. ‘Dat het CVB het Maagdenhuis heeft laten ontruimen, terwijl de studenten al hadden gezegd dat ze twee dagen later zelf het pand zouden verlaten, was de druppel’.

Globale medezeggenschap
Bedrijven met een vestiging in het buitenland zijn geen uitzondering meer. Bij multinationals is de medezeggenschap meestal goed geregeld, maar niet als het om grensoverschrijdende zaken gaat. In dit artikel leggen we uit hoe je op een creatieve manier ook deze zaken in goede banen kan leiden.

Praktijkkatern: Initiatiefrecht
Als OR-lid oordeel je in veel gevallen over de plannen van de bestuurder. Maar de ondernemingsraad hoeft niet af te wachten tot die met ideeën en voorgenomen besluiten komt. Hij mag zelf ook ongevraagd voorstellen doen met behulp van het initiatiefrecht. In deze editie van het praktijkkatern lees je onder meer hoe je je initiatiefrecht kunt gebruiken om werkdruk te bestrijden en hoe je genoeg tijd kunt reserveren om initiatief te nemen en strategische te opereren.

Arbokatern
In deze editie van het Arbokatern lees je hoe je als ondernemingsraad de inzetbaarheid van chronisch zieken op de werkvloer verbetert en op de agenda houdt. ‘Juist collega’s hebben grote invloed op behoud van werk bij mensen met een chronische ziekte.’

Verder in dit nummer:

  • Een verplicht gesprek over topbeloning met de bestuurder
  • Verdraaide medezeggenschap: voorkom op de automatische piloot volgen van ingesleten rituelen
  • Veel gezondheidsklachten bij Tata Steel
  • De Dag Van: Wim Hoeven, hoofd Beheer & Behoud Rijksmuseum