‘Poolse werknemer slachtoffer van gevaarlijk werk’

Poolse arbeiders worden in Nederland door uitzendbureaus bewust ingezet voor gevaarlijk werk. De Polen zouden slachtoffer worden van ernstige arbeidsongevallen, omdat bedrijven te weinig doen om hun veiligheid te garanderen. Dat meldt actualiteitenprogramma Netwerk.
Delen:

Netwerk baseert haar berichtgeving onder meer op ongevalrapporten van de Arbeidsinspectie. De 53-jarige Pool Pjotr Mikszik zou in november 2005 om het leven zijn gekomen doordat hij als ervaren hoogwerker werd verhuurd, terwijl hij geen ervaring had op dat vlak. De inspectie verwees het geval vanwege de ernst van de zaak naar het Openbaar Ministerie.
Ernstige ongelukken
De Arbeidsinspectie laat in het programma weten niet over cijfers te beschikken over het aantal omgekomen Polen. Volgens vakbond FNV gebeuren er meer ernstige ongelukken met Polen dan bij de inspectie worden gemeld. Polen zouden ook vaker slachtoffer worden van ernstige ongevallen dan Nederlanders.
Veiligheidsmaatregelen
In een rondgang langs dertien uitzendbureaus van Netwerk gaan vier in op de vraag naar Polen voor gevaarlijk werk, terwijl ze op de hoogte zijn van het ontbreken van veiligheidsmaatregelen. "Ik zeg altijd voor de gein: als er eentje naar beneden lazert, een beetje beton eroverheen", zegt één van de uitzendbureaus in de uitzending.