'Fuck de geraniums'

'Fuck de geraniums'

Mijn schoonmoeder is 80+. Zij werkt nog volop in haar eigen gezondheidspraktijk in Hulst, geeft massages, reiki en nog veel meer. Ze hoeft geen reclame te maken, de klanten staan in de rij. Zijn dankbaar, hebben veel baat bij haar vakkundige behandelingen. En mijn schoonmoeder voelt zich nuttig, energiek, gewaardeerd, wordt blij van haar werk. Voor haar geen somber het raam uitstaren achter de geraniums, absoluut niet.

Mijn broer (hij is de oudste, dan komen onze twee zussen, ik ben de jongste) is 75+. Hij heeft samen met zijn vrouw nog steeds een eigen onderneming, een heel fraaie groepsaccommodatie in Bergeijk, op het Brabantse platteland. Ook hier de lol van iets nuttigs doen, iets blijven doen waar je goed in bent, ook hier tevreden klanten. En uiteraard geen staargeraniums te bekennen.

Geraniums

Zelf ben ik ook al even geen 18 meer, ik hoef niet meer per sé te werken. Maar ik doe het wel, drie dagen per week. Met heel veel plezier train ik 'mijn' ondernemingsraden. Het is leuk, ik ben er goed in durf ik wel te zeggen. Het geeft me energie, het is nuttig, mijn klanten zijn tevreden, mijn baas is blij, wat wil een mens nog meer. Alle seinen staan wat mij betreft op groen om nog een flink aantal jaren door te gaan. Fuck de geraniums.

Age is just a number...

Trek je niks aan van je pensioenleeftijd, als je nog door zou willen en kunnen werken. Mocht je in de gelukkige omstandigheid verkeren dat je lichamelijk en geestelijk fit bent en blijft op wat hogere leeftijd, ga dan lekker door, als je je werk (of ander werk) leuk vindt. Fulltime, parttime, in combinatie met deeltijdpensioen, kies wat het beste voelt en wat past bij je eigen situatie. Doe wat je leuk vindt, waar je goed in bent, doe iets wat van betekenis is voor anderen en blijf dat doen. Wat is er mooier dan dat?

Personeelstekort? Denk eens aan deze groep

En, niet onbelangrijk, op dit moment staan er ruim 400.000 vacatures open in Nederland. Ja, een enorm aantal. Allerlei werkgevers zitten met hun handen in het haar, hebben geen idee waar ze personeel vandaan moeten halen. Nou, bijvoorbeeld uit die steeds groter wordende groep aan fitte, gemotiveerde 'senioren'. Een goudmijn, die er naar smacht om ontgonnen te worden. Just do it, het mes snijdt aan twee kanten.

Blijven binden en boeien

Voor ondernemingsraden zou het zeer de moeite waard kunnen zijn om hier onderling en met de bestuurder ook eens grondig naar te kijken: wat doen wij om onze eigen oudere werknemers te blijven binden en boeien, gezond, geïnspireerd en wel? Tot aan de pensioenleeftijd en daarna? Kan het onze organisatie helpen om actief ouderen te werven, ook uit die poule van energieke gepensioneerden? Mijn voorspelling: het antwoord zal vaak 'ja!' zijn. OK, doe er dan ook iets mee, aan de slag.

Mr. Niek van Keulen is senior-trainer van ondernemingsraden bij MZ Services. Reacties? Niek.van.keulen@mzservices.nl