Minder stakingen in 2016

0

Werknemers hebben in 2016 veel minder gestaakt. Tijdens de stakingen gingen 19.000 arbeidsdagen verloren, ruim 28.000 minder dan in 2015.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Sinds 1999 werd er volgens het statistiekbureau slechts vier jaar nog minder dagen gestaakt.

Industrie en vervoer voorop

Vorig jaar hebben 11.000 werknemers 25 stakingen gehouden. Dat waren twee stakingen meer dan een jaar eerder. Personeel in de sectoren industrie en vervoer waren afgelopen jaar het meest aan het staken. Die bedrijfstakken waren goed voor acht acties. Daarbij gingen in de industrie de meeste arbeidsdagen verloren. Ook kreeg deze sector met 5.000 stakers de meeste mensen op de been.

Rol vakbonden

Vakbonden waren afgelopen jaar goed voor het uitroepen van ruim vier op de vijf stakingen. In 90% van de gevallen waren de bonden ook betrokken bij de onderhandelingen die tot het eind van de stakingen leidden.

Zes keer legden werknemers afgelopen jaar het werk neer omwille van een cao-conflict. Bij vier stakingen ging het om loon- of werktijdkwesties. De rest van de stakingen had verschillende oorzaken, waaronder een sociaal plan, verplaatsing van werk of de dreiging van ontslag.

FNV: ‘goed resultaat’

Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV stelt in een reactie: “We hebben in 2016 minder lang hoeven staken om tot goede afspraken te komen met werkgevers, bijvoorbeeld bij Cargill, Solidus en in de havens. Ik zie dat ook als teken van onze kracht, want in 2015 moesten we vaak lang actie voeren. Bij de brandweer hebben we langduriger acties gehad voor goede pensioenafspraken. Wij hebben als FNV wel een flink aantal keren in actie moeten komen om tot een goed resultaat te komen.”

Bron: ANP/CBS

Kom naar de OR informatie Workshopdag op 11 mei. Klik hier voor meer informatie over het volledige programma

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer