Hoe onderzoek je de klimaatbeleving?

0

“Collega’s klagen al jaren over het binnenklimaat.
Vooral over de hoge temperaturen in de zomer. Als OR willen we medewerkers nu
een aantal vragen voorleggen rond de fysieke klimaatbeleving. Bestaat er een
vragenlijst op dit gebied?”

Over het binnenklimaat wordt veel geklaagd. Het thermisch klimaat wordt gevormd door een aantal factoren die gezamenlijk de klimaatuitwisseling tussen mensen en omgeving bepalen. Daarbij spelen luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtsnelheid en luchtvochtigheid een rol. Deze combinatie maakt het binnenklimaat tot een complex gebied dat verschillend wordt ervaren. Daarom wordt individuele beleving tegenwoordig ook in de normen voor het binnenklimaat meegenomen.
Het vergt veel deskundigheid om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Zelfs voor het afnemen van een checklist of vragenformulier is de nodige kennis vereist. Zowel inhoudelijk, als onderzoekstechnisch. Daarom dient u vooraf duidelijk te hebben wat dit onderzoek moet opleveren en wat u er mee wilt bereiken.
In AI-7 Kantoren worden de algemene principes en normen van binnenklimaat beschreven. Ook kan de bij uw organisatie gebruikte RI&E een aantal bruikbare vragen opleveren. Daarnaast bevat het Handboek Ergonomie een checklist. Schroom niet om u te laten bijstaan door een deskundige. Dat hoeft niet veel tijd te kosten en bespaart fouten.
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer