Ideale werkweek ligt voor Nederlander op 25-28 uur

0

Nederlandse mannen willen gemiddeld 1,4 uur per week minder werken dan ze
volgens hun contractuele arbeidsduur doen. Vrouwen willen gemiddeld 0,2 uur per
week minder werken. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met
CBS.

Voor mannen en vrouwen samen komt dit neer op de wens om 0,9 uur per week minder te willen werken. De optimale werkweek lijkt er een van 25-28 uur te zijn. Werknemers in die categorie zijn het meest tevreden met het aantal uren in hun contract.

Een en ander blijkt uit de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van 2007. De gegevens werden donderdag bekendgemaakt tijdens het Symposium Monitoring van Arbeid van TNO te Amsterdam. De NEA wordt elk jaar – door TNO en CBS – gehouden onder een representatieve steekproef van circa 25.000 Nederlandse werknemers.

In Nederland weinig contractuele uren
Vergeleken met andere Europese landen worden er in Nederland weinig contractuele uren gemaakt. Uit de NEA blijkt dat werknemers in 2007 volgens hun contract gemiddeld 31,8 uur werkten en dat ze 30,9 uur wilden werken.

Verschillen per beroepsgroep
Vooral bouwvakkers willen minder werken (namelijk 2,5 uur per week minder dan ze doen). Hetzelfde geldt voor ICT’ers en een aantal industriële beroepen. Aan de ander kant van het spectrum is te zien dat met name schoonmakers (3,5 uur per week), vrachtwagenchauffeurs (3,1 uur), horecapersoneel (2,5 uur) en bejaarden- en kinderverzorgers (1,6 uur) méér willen werken

De belangrijkste reden om meer of minder te willen werken is gelegen in het aantal uur dat men contractueel al werkt (zie onderstaande figuur).

Werknemers met een 0-aanstelling (veelal oproepkrachten) willen bijna 14 uur per week méér werken. Werknemers die contractueel meer dan 40 uur werken, willen ruim 9 uur minder werken. De optimale werkweek lijkt er dus een van 25-28 uur te zijn. Werknemers in die categorie zijn het meest tevreden met het aantal uren in hun contract.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer