Kinderopvang: wie biedt meer?

0

Kinderopvang is hét item van deze verkiezingen. Bij vrijwel alle grote partijen staat kinderopvang zeer hoog op de agenda. De politieke partijen bieden tegen elkaar op met de kinderopvang.

Dat de kinderopvang hoog op de politieke agenda staat is mede veroorzaakt door de FNV. succesje van de FNV. FNV-voorzitter Jongerius is hier erg blij mee, zo meldt hij in het FNV e-Magazine van 6 september. "Anderhalf jaar actie voeren en lobbyen werpt nu zijn vruchten af". De VVD en GroenLinks stunten in hun programma’s zelfs met een week lang gratis kinderopvang.
 
Te duur?
Het is echter de vraag wie de gratis kinderopvang zal betalen, aangezien de VVD slechts 400 miljoen voor de gratis kinderopvang heeft gereserveerd. GroenLinks stelt nog minder beschikbaar: 300 miljoen. De FNV is van mening dat VVD en GroenLinks voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. De vakcentrale vindt dat de kwaliteit van de opvang goed moet zijn. Jongerius: "Als ouders geen vertrouwen hebben in de opvang, zullen zij hun kinderen er niet heen brengen. En dan schiet zo’n plan alsnog zijn doel voorbij."
 
Werkelijke kosten
Zo’n 5 miljard euro. Volgens de FNV zal dat drie dagen gratis kinderopvang per jaar gaan kosten. "De VVD en GroenLinks kunnen dus hooguit één dag gratis opvang bieden," merkt Jongerius op. "En dat alleen als je uitgaat van hetzelfde aantal kinderen dat nu op de crèche zit, terwijl meer mensen hun kinderen naar het dagverblijf willen brengen."
 
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer