Rol vakbond bij ouderenbeleid neemt af

0

Bijna de helft van de werkgevers in Nederland neemt
geen maatregelen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen, zo blijkt uit
een onderzoek van GrijsWerkt, een door het ministerie van Sociale Zaken in het
leven geroepen werkgroep.

En dat is wat P&O-ers betreft een slechte zaak. Bijna tweederde van de P&O-ers vindt dat bedrijven het zich niet langer kunnen permitteren om geen maatregelen te nemen tegen de vergrijzing.
 
Opvallend is bovendien het feit dat de in totaal 855 ondervraagde P&O-managers menen dat de vakbonden in de toekomst een steeds minder grote rol gaan spelen bij het ouderenbeleid. Nu vindt nog 45 procent dat de bonden voor oudere werknemers moeten opkomen. Voor de toekomst ziet nog maar 13 procent een rol voor vakorganisaties weggelegd. Ook de rol voor werknemers neemt wat de P&O-ers betreft af van 22 procent nu naar 12 procent in de toekomst. De P&O-ers zien vooral een grotere rol weggelegd voor de overheid. Hetzelfde geldt wat betreft de ondervraagden voor de werkgevers, en daarmee indirect ook voor or-en. Ook deze zouden zich in de toekomst meer moeten bekommeren om de oudere werknemer. Vindt nu elf procent van de P&O-ers dat het ouderenbeleid op dit moment het pakkie-an is van de werkgevers, in de toekomst ziet 25 procent dat deze rol voor werkgevers is weggelegd.
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer