‘Stel grenzen aan keuzes levensloop’

0

De belangstelling van werknemers voor de levensloopregeling valt tegen. Volgens
TNO-adviseur Rien Huiskamp vertoont de Nederlander keuzevermoeidheid. Hij pleit
ervoor grenzen te stellen aan de keuzes in levensloopregelingen.

Slechts 10 procent van de werknemers neemt deel aan de levensloopregeling. Huiskamp vermoedt dat ‘keuze-ergernis en -vermoeidheid’ van de Nederlander de oorzaak is. Dat schrijft de TNO-adviseur in het blad Economische Statistische Berichten (ESB).
 

Huiskamp schrijft in ESB dat de doelen van de levensloopregeling complex zijn. De gevolgen van de keuzes die werknemers maken over onder meer levenslang leren en de combinatie van zorg en werk, zijn volgens hem moeilijk te voorzien. Huiskamp meent dat er grenzen zijn aan keuzevrijheid.
 

De adviseur vindt dat het uitgangspunt van een regeling keuzes moeten zijn die menselijkerwijze verwacht en gemaakt kunnen worden. Daarnaast is het volgens Huiskamp van belang dat overstappen mogelijk is als veranderingen optreden, bijvoorbeeld tussen het populaire spaarloon en de levensloopregeling. ‘Beperk ook risico’s tot kleine, kortdurende risico’s in bijvoorbeeld werkloosheid of ziekte. En denk in termen van trekkingsrechten en vouchers, bijvoorbeeld voor scholing’, aldus Huiskamp.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer