Ziek van reorganisatie

0

Reorganisaties leveren in de meeste gevallen niet de gewenste effecten. Volgens Anton Cozijnsen, hoogleraar verandermanagement aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, komt dit
doordat werknemers letterlijk ziek worden van reorganiseren.

Bijna iedere werknemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: een reorganisatie. De helft van de Nederlandse werknemers heeft de afgelopen twee jaar een reorganisatie meegemaakt. Van de 144 onderzochte reorganisaties liep 70 procent uit op een mislukking. ‘Na ruim twee jaar blijkt dat de beoogde doelen niet zijn gehaald: op de afdeling wordt bijvoorbeeld helemaal niet efficiënter gewerkt, of is de dienstverlening niet verbeterd’, vertelt Cozijnsen in Psychologie Magazine. Hij denkt dat dit vooral komt doordat werknemers letterlijk ziek worden van reorganiseren. Want een reorganisatie is automatisch verbonden aan machtsspelletjes, zoals afschuiven, indekken en roddelen de voornaamste zijn. De bij economen breedgedragen gedachte dat reorganisaties bedrijven gezonder maken, wordt hiermee onderuitgehaald.
 
Tips
Cozijnsen geeft drie adviezen voor reorganiserende bedrijven:  "Managers zouden direct openheid van zaken moeten geven. Daarnaast zouden werknemers die worden ontslagen zo gauw mogelijk naar huis gestuurd moeten worden, aangezien zij projecten anders slechts zouden saboteren. Een goedkopere opvolger inwerken zullen ze ook nalaten. En in de derde plaats zouden mensen die willen mee veranderen, moeten worden beloond."

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer