‘OR heeft rol bij leeftijdsbewust personeelsbeleid’

0

Veel bedrijven houden zich niet of nauwelijks bezig met leeftijdsbewust
personeelsbeleid, meldt kennisorganisatie TNO. Volgens FNV Bondgenoten kunnen
OR’en een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van zo’n
beleid.

Volgens kennisorganisatie TNO, dat overheidssubsidies voor leeftijdprojecten in de gaten houdt, staat leeftijdsbewust personeelsbeleid nog in de kinderschoenen. Vaak hebben bedrijven geen beleid en als dat er wel is, wordt het vaak niet omgezet in concrete daden.

Werkgever aansporen
Or’en kunnen hun werkgever aansporen tot het ontwikkelen van leeftijdsbewust personeelsbeleid of zelf voorstellen indienen, zegt adviseur Jacqie van Stigt van FNV Bondgenoten. ‘OR’en hebben een positie bij onder meer gezondheidsbeleid, arbeidstijden, gelijke kansen. Onderwerpen die spelen bij leeftijdsbewust personeelsbeleid. Dus zet het beleid op de agenda.’ Volgens Van Stigt kunnen OR’en ook zelf aan de slag met het ontwikkelen van leeftijdsbewust personeelsbeleid.

Sectoranalyse
‘Maak eerst een sectoranalyse:
• waar gaat ons bedrijf naartoe,
• waar liggen kansen en
• wat betekent dat voor het personeel?
Inventariseer vervolgens de wensen van de medewerkers.’
 

Essentiële voorwaarde voor een werkend leeftijdsfasebewust personeelsbeleid is een goed gezondheidsbeleid, aldus de adviseur. ‘Zorg voor sportfaciliteiten, gezond eten in de kantine en meer zeggenschap en autonomie, dat leidt tot motivatie bij werknemers.’ Daarnaast adviseert Van Stigt werkgevers om altijd in personeel te blijven investeren, ook in ouderen. ‘Scholing, jobrotatie, mentorprogramma’s of stages zorgen voor een verrijking van het werk.’

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer