Onderwerp: Arbo

Eén van de belangrijkste taken van de Ondernemingsraad is ervoor zorgen dat werknemers uit de organisatie onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken. Daarnaast kan de Ondernemingsraad een actieve bijdragen leveren aan het terugdringen van het ziekteverzuim. Ook heeft de Ondernemingsraad volgens artikel 27 instemmingsrecht op elke concrete regeling, of een wijziging daarop, op het gebied van ziekteverzuimbeleid of re-integratiebeleid.

Artikelen over arbo

Arbo
‘Onderzoek behalve korpschef ook minister’

Het onderzoek naar de geldverkwisting door de ondernemingsraad van de Nationale Politie moet zich niet alleen richten op oud-korpschef Gerard Bouman, maar ook op de minister van Veiligheid en Justitie. Dat wil bijna de gehele oppositie in de Tweede Kamer.

Arbeidsmarkt
CNV eist duidelijkheid over capaciteit Arbeidsinspectie

De capaciteit van de Inspectie SZW staat onder druk, zo bleek al eerder uit de jaarcijfers. Toch blijft het schimmig welke capaciteit er nodig is om de arbeidswetten daadwerkelijk te kunnen handhaven. Daarom eist het CNV door middel van een WOB-verzoek, gericht aan minister Asscher, openheid van zaken.

Arbo
OR wil dat KLM maatregel inslikt

De ondernemingsraad van KLM wil dat de luchtvaartmaatschappij terugkomt op zijn besluit minder bemanning in te zetten op lange vluchten. Een woordvoerster van KLM bevestigde na berichtgeving door website Up in the Sky, dat van het medezeggenschapsorgaan een brief met die strekking is ontvangen.

Arbo
Nieuwe Arbowet opnieuw uitgesteld

De nieuwe Arbowet, die per 1 januari 2017 zou ingaan, wordt hoogstwaarschijnlijk uitgesteld tot medio juli 2017. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Arbeidsmarkt
Meldpunt voor onveilige situaties in de bouw

Mensen die gevaarlijke situaties zien op de bouwplaats kunnen dit vanaf maandag melden bij het meldpunt Veiligheid in de Bouw. FNV Bouw opent dit meldpunt omdat de vakbond het aantal ongevallen onacceptabel hoog vindt.

Arbeidsmarkt
Tweede Kamer stemt in met wijziging Arbowet

De Tweede Kamer heeft afgelopen week ingestemd met een wijziging op de Arbowet. Als de wet ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd heeft de ondernemingsraad vanaf 2017 instemmingsrecht bij het aanstellen van een preventiemedewerker.

Arbeidsmarkt
FNV: personeelsgebrek in verpleeghuizen

Verpleeghuizen kampen tijdens de zomermaanden met een schrijnend personeelstekort. Dat stelt FNV Zorg & Welzijn naar aanleiding van eigen onderzoek. 80 procent van de zorgmedewerkers geeft aan dat er in de zomer te weinig collega’s zijn om zorg te kunnen verlenen.

Arbo
40% werknemers wil maatregelen tegen PSA

Een groot deel van de Nederlandse werknemers heeft te maken met een hoge werkdruk. Een van de gevolgen is dat werknemers kampen met burn-out klachten. 40% van de werknemers vindt dat er maatregelen genomen moeten worden.

1 2 3 57