Onderwerp: Arbo

Eén van de belangrijkste taken van de Ondernemingsraad is ervoor zorgen dat werknemers uit de organisatie onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken. Daarnaast kan de Ondernemingsraad een actieve bijdragen leveren aan het terugdringen van het ziekteverzuim. Ook heeft de Ondernemingsraad volgens artikel 27 instemmingsrecht op elke concrete regeling, of een wijziging daarop, op het gebied van ziekteverzuimbeleid of re-integratiebeleid.

Artikelen over arbo

Arbo
Wanneer een arbodeskundige inschakelen?

Bedrijven hoeven niet aangesloten te zijn bij een arbodienst als daarover afspraken zijn gemaakt in de cao of met de OR. Wel moeten zij zich laten ondersteunen door een arbodeskundige. Wat zijn de aandachtspunten bij het regelen van arbodeskundige hulp?

Arbo
Werkdruk bij universiteiten ‘schrikbarend hoog’

Wetenschappelijk personeel geeft aan dat de werkdruk op universiteiten te hoog is en daar last van te hebben. Vakbond FNV deed een enquête waaruit blijkt dat 79 procent van het wetenschappelijk personeel de druk hoog of zeer hoog vindt.

Arbo
Aantal ongevallen in bouw onacceptabel

Het aantal ongevallen in de bouw is veel te hoog en onacceptabel, stelt FNV Bouw. Vorig jaar bleef 2,8 procent van de werknemers in de bouw minimaal een dag weg na een ongeluk op de werkvloer. Dat ongevallencijfer is twee keer zo hoog als in andere sectoren.

Arbo
‘Onderzoek behalve korpschef ook minister’

Het onderzoek naar de geldverkwisting door de ondernemingsraad van de Nationale Politie moet zich niet alleen richten op oud-korpschef Gerard Bouman, maar ook op de minister van Veiligheid en Justitie. Dat wil bijna de gehele oppositie in de Tweede Kamer.

Arbeidsmarkt
CNV eist duidelijkheid over capaciteit Arbeidsinspectie

De capaciteit van de Inspectie SZW staat onder druk, zo bleek al eerder uit de jaarcijfers. Toch blijft het schimmig welke capaciteit er nodig is om de arbeidswetten daadwerkelijk te kunnen handhaven. Daarom eist het CNV door middel van een WOB-verzoek, gericht aan minister Asscher, openheid van zaken.

Arbo
OR wil dat KLM maatregel inslikt

De ondernemingsraad van KLM wil dat de luchtvaartmaatschappij terugkomt op zijn besluit minder bemanning in te zetten op lange vluchten. Een woordvoerster van KLM bevestigde na berichtgeving door website Up in the Sky, dat van het medezeggenschapsorgaan een brief met die strekking is ontvangen.

Arbo
Nieuwe Arbowet opnieuw uitgesteld

De nieuwe Arbowet, die per 1 januari 2017 zou ingaan, wordt hoogstwaarschijnlijk uitgesteld tot medio juli 2017. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Arbeidsmarkt
Meldpunt voor onveilige situaties in de bouw

Mensen die gevaarlijke situaties zien op de bouwplaats kunnen dit vanaf maandag melden bij het meldpunt Veiligheid in de Bouw. FNV Bouw opent dit meldpunt omdat de vakbond het aantal ongevallen onacceptabel hoog vindt.

1 2 3 58