Arbeidsomstandigheden vakantiekrachten abominabel

0

Voor het eerst in zes jaar scoort meer dan de helft van de werkgevers een onvoldoende als het gaat om de arbeidsomstandigheden van vakantiewerkers. De jongeren werken te veel, doen niet toegestaan risicovol werk en krijgen vaak geen contract of salarisstrook.

Dit meldt CNV Jongeren op basis van haar jaarlijkse vakantiewerktest , die dit jaar door ruim 7.500 vakantiekrachten is ingevuld.
 
Zwaar werk en gevaarlijke stoffen
Bijna een kwart van de jongeren tussen de 13 en 14 jaar werkt langer dan acht uur per dag en dat is in strijd met de Arbeidstijdenwet. Een derde van de jongeren onder de 16 jaar doet zwaar werk waaraan risico’s zijn
verbonden, zoals zagen en zwaar tillen, of werk waarbij ze kans lopen op blootstelling aan gevaarlijke stoffen of hitte.
 
Geen loonstrookjes of contract
Ook de voorlichting over rechten en plichten laat volgens de jongeren dit jaar te wensen over. Slechts de helft van de vakantiewerkers ontvangt een contract of een loonstrookje. Zestig procent krijgt geen voorlichting over de CAO. De vakantiewerkers zijn ook minder te spreken over de sfeer op het werk dan voorgaande jaren.
 
‘Zo kun je niet omgaan met werknemers’
Volgens de jongerenvakbond moeten werkgevers en arboprofessionals meer aandacht besteden aan veilig en gezond werken en meer informatie verstrekken over pauze en rusttijden. Pieter Derks, voorzitter CNV Jongeren: "Vakantiekrachten verdienen een betere behandeling dan dit, het zijn echt teleurstellende resultaten. Zo kun je niet omgaan met vakantiekrachten. Veel jongeren maken voor het eerst kennis met de arbeidsmarkt. Je kunt het dan als werkgever niet maken om geen informatie te geven over veilig en gezond werken, over pauze en rusttijden."
 
CNV Jongeren is deze week op pad geweest om de genomineerde bedrijven voor de Vakantiewerkgever van het jaar Award een bezoek te brengen. Op basis van deze ‘inspecties’ wordt uiteindelijk de winnaar gekozen. Deze wordt op 15 augustus bekend gemaakt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer