FNV Bouw: OR waakzaam op hitte

0

FNV Bouw gaat praten met werkgevers over een
hitteverlof bij extreem hoge temperaturen. Zolang dit verlof er nog niet is,
heeft de OR een belangrijke taak bij maatregelen tegen te hete
arbeidsomstandigheden. Een woordvoerster van de bouwbond roept ondernemingsraden op
alert te zijn.

De telefoon bij FNV Bouw in Woerden stond tijdens de hitte van afgelopen weken roodgloeiend met klachten van werknemers. De hoge temperaturen en langdurige blootstelling aan de zon maakten het werk voor de bouwvakkers soms veel te zwaar. Er kwamen zelfs klachten binnen van mensen die met een zonnesteek thuis kwamen te zitten. Mede naar aanleiding hiervan is FNV Bouw vast van plan om met werkgevers in overleg te gaan. De bond wil onderzoeken of er, analoog aan het vorstverlet, ook verlof mogelijk is bij extreem hoge temperaturen.
 
‘We hebben in het verleden al eerder gewaarschuwd tegen de mogelijke gevolgen van hitte’, zegt een woordvoerster van de bond. ‘Mensen kunnen er zelfs aan overlijden. Toen werd er vaak nogal lacherig gereageerd, maar na het drama tijdens de Wandelvierdaagse in Nijmegen is de noodzaak om maatregelen te nemen wel duidelijk geworden.’
 
Het KNMI verwacht dat augustus ook een hete maand zal worden, dus dat de problemen nog niet voorbij zijn.
 
Bedrijven zijn verplicht maatregelen te nemen. ‘De or heeft hierbij een belangrijke taak. Hij moet alert zijn dat er iets tegen hitte gebeurt. We roepen als FNV Bouw niet op om altijd maar het werk stil te leggen. Wel moet er worden gezorgd dat er voldoende water beschikbaar is, en dat mensen op een zonbeschermde plek werken en vaker mogen pauzeren. In de praktijk betekent dat een zodanige planning van het werk dat ze in de schaduw blijven. Verder mogen werknemers vaker pauzeren in een gekoelde ruimte. Als dit niet gebeurt zou de OR aan de bel moeten trekken.’ Op de site van FNV Bouw (www.fnvbouw.nl) staan maatregelen die tegen hitte zijn te nemen.
 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Over Auteur

Redactie ORnet

De redactie van ORnet zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over OR gerelateerde onderwerpen.

Reageer