Een tiental ondernemingsraden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) komt in verzet tegen de toenemende bureaucratisering in de sector. Op 3 oktober beleggen ze een conferentie om een manifest op te stellen en nadere acties te bepalen.
De ondernemingsraden – voornamelijk van GGZ-instellingen in Zuid-Nederland – lopen vooral te hoop tegen het feit dat ze worden afgerekend op procedures en niet op de kwaliteit van hun werk. Daardoor vermindert niet alleen het werkplezier, maar ook de kwaliteit van de zorg voor de patiënten. Volgens een woordvoerder van de tien ondernemingsraden in de GGZ is het personeel een steeds groter gedeelte van de tijd bezig met registraties die gekoppeld zijn aan zaken zoals productie-afspraken, caseload management, Diagnose Behandelingscombinaties en de DSM-classificatie, een diagnosesysteem dat veel in de psychiatrie wordt toegepast.
De ondernemingsraden – die in totaal zo’n 25.000 mensen werknemers vertegenwoordigen – willen op 3 oktober gedurende een conferentie in Oirschot een manifest opstellen waarin staat wat er volgens hen in de GGZ moet veranderen om de bureaucratie terug te dringen. De inhoud van dit manifest willen de ondernemingsraden voorleggen aan hun raden van besturen en aan patiënten-organisaties, professionals en deskundigen in de sector, vakbonden en politieke partijen.
Geef een antwoord