Een medewerker wil een cursus volgen maar hij
krijgt van de werkgever te horen dat hij die niet krijgt, omdat hij dit de
eerste vijf jaar niet nodig vindt. De medewerker wil zelf bijdragen
aan de cursus.
Mag de werkgever de
cursus weigeren?
In de CAO of bedrijfsregeling staan vaak voorwaarden opgenomen met betrekking tot scholing. Daarnaast heeft de werkgever als het goed is in de begroting een budget voor personeelsscholing ingebouwd. De OR zou die begroting dan ook kritisch kunnen bekijken: hoeveel scholingsruimte is er en past dit budget bij de regeling in CAO/bedrijfsreglement?
In een opleidingsplan zal bijvoorbeeld beschreven kunnen zijn hoe de verdeling van de kosten is (werkgever/werknemer – wat te doen bij voortijdig ontslag etc.), op welke manier scholingstijd (eigen tijd/ werktijd) wordt verdeeld, op welke wijze scholing aangevraagd/toegezegd/geweigerd kan worden en wanneer de werkgever het volgen van scholing kan verplichten.
Wil de ondernemer het opleidingsbeleid wijzigen, dan heeft de OR daarover instemmingsrecht. De OR kan dus ook toetsen of de door u beschreven situatie past binnen het opleidingsbeleid van uw onderneming. Scholing en loopbaanplanning/ ontwikkeling gaan vaak samen. Op welke manier wordt hier in uw onderneming aan gewerkt? Een mooi thema voor de OR om eens bij stil te staan en eventueel een initiatiefvoorstel voor te maken.
De medewerker die de cursus wil volgen, kan natuurlijk ook uit eigen beweging de cursus volgen (fiscaal aftrekbaar). Wil de werkgever dan gebruik maken van diens kennis dan kan de medewerker alsnog een afspraak maken over de vergoeding daarvan (bv. hogere salarisschaal).
Ik heb geprobeerd contact te krijgen met mijn bazin over een opleiding die ik wil gaan volgen. Mag mijn bazin dit weigeren?