Ondernemingsraden hebben wettelijk een rol in het waken voor en tegengaan van discriminatie in de onderneming.
Ruim eenderde van de werknemers voelt zich gediscrimineerd op het werk. Vrouwen voelen zich vooral vaak gediscrimineerd in relatie tot kinderwens, zwangerschap of het hebben van kinderen. Daarnaast voelen veel werknemers zich gediscrimineerd vanwege hun leeftijd, handicap of veronderstelde gezondheidsrisico’s. Slachtoffers ondernemen zelden actie. Als ze dat wel zouden doen, is de kans op ontslag groot. Ondernemingsraden zien vaak niet dat discriminatie een echt probleem is, bleek uit onderzoek. Dat discriminatie op veel werkplekken voorkomt, blijkt uit cijfers van het Meldpunt Discriminatie van FNV. De sectoren kleinmetaal, agrarische sector, (binnenlandse) scheepsvaart en chemiesector springen er in negatieve zin uit. De meeste klachten hebben betrekking op werving en selectie. Mensen worden geweigerd omdat ze een hoofddoek dragen of een buitenlands klinkende achternaam hebben. Ook doorstroming is vaak een probleem. De meeste ondernemingsraden zijn niet actief op dit terrein.
Traditioneel zijn ze niet gericht op het ontwerpen van personeelsbeleid voor mensen die er nog niet werken. Ze richten zich vooral op het toezicht houden op cao-afspraken.
Bovendien zitten er weinig allochtonen in een OR. Ondernemingsraden hebben wettelijk een actieve rol in het waken voor en tegengaan van discriminatie in de onderneming, zo staat in art. 28, lid 3 van de WOR. Volgens ditzelfde artikel heeft de OR ook een belangrijke taak bij het streven naar een evenredige vertegenwoordiging van minderheden in de organisatie. De OR kan ook de Commissie Gelijke Behandeling vragen een oordeel te geven over het gelijke-kansenbeleid in de onderneming. Een probleem voor ondernemingsraden is dat klachten over discriminatie vaak in de incidentensfeer zitten. En een OR wordt niet geacht zich met individuele gevallen te bemoeien.
Actiepunten voor de OR. Scan de organisatie: hoe is de samenstelling van het personeel? Wat zijn criteria voor promotie? Is discriminatie bespreekbaar? Stel een gedragscode op, maak die bekend en zorg dat leidinggevenden er achter staan. Zorg voor een heldere klachtenregeling en een getrainde vertrouwenspersoon. Onderzoek een klacht grondig, voortvarend en vertrouwelijk. Stel klager en beklaagde op de hoogte van de conclusies én neem passende maatregelen. Licht werknemers voor over hun rechten en overweeg trainingen voor kwetsbare werknemers. Benader bij een vacature in de OR eens iemand die deel uitmaakt van een minderheid.
Geef een antwoord