Bij een op de drie bedrijven in de bouw die de Arbeidsinspectie vorig jaar
controleerde, was sprake van onderbetaling of illegale arbeid. Ruim 700
bouwbedrijven en 170 particuliere opdrachtgevers werden
gecontroleerd.
De Arbeidsinspectie houdt gerichte controles, dus de cijfers geven geen representatief beeld van de hele sector.
Vreemdelingen zonder werkvergunning
Bij de meeste overtredingen ging het om werkgevers die vreemdelingen lieten werken zonder vergunning. Ook konden ze vaak geen kopie laten zien van het identiteitsbewijs van de buitenlandse werknemer. In vijftien gevallen ging het om onderbetaling. De inspecteurs deelden 210 boetes uit, voor een bedrag van ruim € 2 miljoen.
Inspectiedienst blijft bouw streng controleren
De Arbeidsinspectie heeft met Bouwend Nederland, de grootste werkgeversorganisatie in de bouw, overlegd over de bijdrage die deze kan leveren aan de aanpak van dit probleem. Afgesproken is dat Bouwend Nederland en de inspectie samen informatiebijeenkomsten voor bedrijven organiseren. Tegelijk blijft de inspectiedienst in de bouw streng controleren op illegaal werk en op onderbetaling. Het ministerie van SZW opent op 1 oktober een speciale site met de regels voor het in dienst nemen van vreemdelingen (www.wetarbeidvreemdelingen.nl).
FNV: ‘lekker goedkoop’, maar niet eerlijk
FNV Bouw is niet verbaasd dat bij controles van de Arbeidsinspectie is gebleken dat bij een op de drie bouwbedrijven die gebruikmaken van buitenlandse arbeidskrachten sprake is van illegale arbeid of onderbetaling.
John Kerstens, vice-voorzitter en CAO-onderhandelaar van de bond: ‘Dat is nou precies de reden dat we al een hele tijd roepen dat bouwwerkgevers alleen met gecertificeerde uitzendbureaus in zee mogen gaan. Tot nu toe wil Bouwend Nederland, de organisatie van werkgevers in de bouw, dat echter niet met ons afspreken. Men huurt blijkbaar liever mensen via allerlei koppelbazen nieuwe stijl in. Lekker goedkoop natuurlijk, maar wel over de rug van die mensen.’
Overigens heeft de lobby van FNV Bouw er inmiddels toe geleid dat het gebruikmaken van de diensten van niet-gecertificeerde bureaus meer risico’s voor de inlenende werkgever gaat meebrengen. Onlangs diende Minister van Sociale Zaken Donner een wetsvoorstel in dat die inlenende werkgever aansprakelijk stelt als hij een niet gecertificeerd uitzendbureau inhuurt dat vervolgens in de fout gaat.
Alleen nog met gecertificeerde uitzendbureaus werken
Een extra reden, vindt Kerstens, om in de bouw alleen zaken te doen met nette bureaus. ‘Bouwwerkgevers roepen om het hardst dat ze een aantrekkelijke sector willen zijn die perspectief biedt aan jonge mensen. Bij alle flex van vandaag de dag op de bouwplaats, met alle ellende van dien, is dat perspectief echter ver te zoeken.’
Schijnzelfstandigen
Uit hetzelfde onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat een op de vier op de bouw aangetroffen ‘zelfstandigen zonder personeel’ (zzp-ers) feitelijk geen zelfstandige is, maar een verkapte werknemer. Het grootste deel van deze ‘schijnzelfstandigen’ komt uit Polen, Roemenië en Bulgarije.
Ook dat bevestigt wat FNV Bouw al tijden, zegt John Kerstens: ‘Het fenomeen zzp-er wordt op grote schaal misbruikt om iemand die feitelijk gewoon werknemer is alle rechten die daarbij horen te ontzeggen. Dat baart ons grote zorgen. Zeker ook omdat via deze constructie de regels omtrent het zogenaamde vrije verkeer van werknemers worden omzeild. Zo mogen werknemers uit Roemenië en Bulgarije hier formeel nog niet aan de slag, tenzij ze beschikken over een werkvergunning of als zelfstandige komen. Want dan gaan alle regels overboord. Het wordt tijd dat politiek Den Haag ook dat aspect betrekt bij de discussie over open grenzen.’
Geef een antwoord