Van de Nijmeegse kantonrechter hebben twee bouwtimmerlieden forse nabetalingen toegewezen gekregen. Zij waren in 2003 en 2004 als uitzendkracht in de bouw aan het werk, maar kregen geen vakantiebonnen en reisuren uitbetaald.
Ten onrechte, vond FNV Bouw & Infra, dat hierover een rechtszaak aanspande. Nu moet het uitzendbureau alsnog aan de één ruim 7000 en aan de ander bijna 10.000 euro uitbetalen; dat is inclusief wettelijke verhoging en rente.
Gelijk loon voor gelijk werk
Susette Ketting, procesjurist van FNV Bouw & Infra, is blij met het vonnis: ‘De rechter vindt dat onze leden voldoende hebben aangetoond dat ze ervaren timmerlieden zijn en dus als ‘vakkracht’ moeten worden aangemerkt. En de rechter zegt ook dat zulke vakkrachten altijd hetzelfde loon voor gelijk werk moeten ontvangen, of ze nu een arbeidsovereenkomst bij een aannemer hebben of als uitzendkracht werken.’
Alleen met gecertificeerde uitzendbureaus in zee
Voor eerste onderhandelaar bouw John Kerstens toont dit vonnis ook aan dat de sector uitsluitend met gecertificeerde uitzendbureaus dient te werken. ‘Daar dringt FNV Bouw & Infra al lang op aan. Als belangenbehartiger treden we op voor iedereen die in de bouw werkt, ook voor uitzendkrachten.’
Drie maanden CAO-wachttijd niet van toepassing
Het uitzendbureau was niet bij een van de koepels ABU of NBBU aangesloten. Gemakshalve was het ervan uitgegaan dat pas na drie maanden de bouw-cao van toepassing was. Susette Ketting: ‘Ook in de rechtszaal voerde de advocaat van het uitzendbureau aan dat daar éérst een wachttijd van 3 maanden voor zou gelden.
Vakkrachten
Volgens de uitzend-cao gaat namelijk de cao van het inlenende bedrijf na 3 maanden gelden, tenzij de inlenende cao zelf een kortere termijn noemt. Omdat de bouw-cao geen termijn noemt, redeneerde de advocaat van het uitzendbureau spitsvondig dat dus die 3 maanden wachttijd kon worden aangehouden.’ De kantonrechter volgt echter FNV Bouw & Infra. Op vakkrachten is direct de bouw-cao nagenoeg geheel van toepassing.
Bron: FNV Bouw
Geef een antwoord