Zonder voldoende middelen kan een mens niet werken. Dat geldt ook voor een ondernemingsraad. Wat zijn de faciliteiten waarop een ondernemingsraad volgens de wet recht heeft?
- Gebruik van in de organisatie aanwezige voorzieningen (vergaderruimte, computers, communicatie, archiefkast, e.d.): wettelijk verplicht, bij schaarste in overleg.
- Kosten van nieuwe voorzieningen (abonnementen, literatuur, lidmaatschappen, e.d.): in overleg OR-bestuurder.
- Ambtelijk secretariaat: in overleg OR-bestuurder, toegevoegd notulist bij overlegvergaderingen onvermijdelijk. Raadpleeg ook de eigen CAO!
- Scholing en vorming: wettelijk minimum van drie (vaste of onderdeelcommissie) of vijf (OR-)dagen per lid per jaar; het meerdere in overleg OR-bestuurder.
- Werktijd ten behoeve van het OR-werk en het commissiewerk: verplicht voorzover vergader- of scholingstijd; voor overige tijdrovende activiteiten een wettelijk minimum van 60 uur per lid per jaar, het meerdere in overleg OR-bestuurder. Raadpleeg ook de eigen CAO!
- Adviseurs/deskundigen: vooraf mededeling van de te maken kosten.
- Rechtsgedingen: vooraf mededeling van de te maken kosten.
- Werktijd voor achterbanraadpleging: voor OR- en commissieleden onderdeel van 5; voor achterbanleden in overleg OR-bestuurder.
Budget
Voor de posten 2, 6 en 7 is het mogelijk een OR-budget in de zin van de wet af te spreken. Mits bestuurder en ondernemingsraad het over de hoogte van het budget eens zijn, is dit voor beide partijen bindend. De posten 1, 4 en 5 mogen niet worden gebudgetteerd.
De kosten van ambtelijk secretariaat worden doorgaans vastgelegd in een urenafspraak en een functieomschrijving.
Wet
Zie ook de WOR artikel 17 en 18 over voorzieningen en faciliteiten.
Geef een antwoord