Vergaderen is vaak vervelend: het kost energie, je verzandt snel in discussies die nergens toe leiden en het zijn vaak dezelfde mensen die aan het woord zijn. Waarom zou je niet de meeste valkuilen voorkomen door eens andere technieken te gebruiken?
Wellicht de bekendste methode is de stand-up. Dit is een korte bijeenkomst, waar elke dag mee wordt begonnen. Ze zijn altijd staand. Zitten heeft namelijk een nadeel: het is comfortabel. En dat comfort zorgt ervoor dat we minder geneigd zijn scherp te blijven. Door in een actieve houding te staan, ben je ook geestelijk scherper. Daarnaast wordt staan op den duur vaak wat oncomfortabel. Dat zorgt er bij deelnemers onbewust voor dat ze de vergadering kort houden.
Kernvragen
Tijdens de stand-up vergadering moeten er drie kernvragen worden beantwoord. Dat zijn:
- Wat heb ik gisteren gedaan?
- Wat ga ik vandaag doen?
- Loop ik ergens tegenaan, en zo ja, welke hulp heb ik hier bij nodig?
Kort en krachtig
Zo houd je elkaar kort en krachtig op de hoogte van elkaars werkzaamheden en vraag je op tijd om hulp. Deze vorm van werken is met name geschikt voor kleinere groepen, dus kleine ondernemingsraden, of commissies. Stand-ups worden dagelijks gehouden; ze duren ergens tussen de 5 en 15 minuten.
Het doel van een stand-up is niet om met elkaar in discussie te gaan. Als er een discussie op gang komt, parkeer dit dan voor een ander moment.
Dit is een fragment uit het artikel Do the stand-up van Nephtis Brandsma. Het volledige artikel is gepubliceerd in OR informatie 12/2015
Geef een antwoord