Vragen naar de gezondheid van sollicitanten. Het mag niet, maar organisaties doen het toch. De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) ziet gebrek aan kennis als voornaamste oorzaak.
Dat schrijft voorzitter Han Anema in zijn voorwoord van het jaarverslag 2015. Volgens Anema weten zowel de werkgever als de sollicitant niet wat er wel en niet is toegestaan.
Strenge voorwaarden medische keuring
Wie goede reden heeft om te willen weten of een sollicitant in goede gezondheid is, kan de kandidaat vragen een aanstellingskeuring te ondergaan. Aan deze keuring zijn strenge voorwaarden verbonden. Ze is alleen toegestaan wanneer de gezondheid of de veiligheid van de werknemer of anderen in gevaar komt wanneer de sollicitant niet voldoet aan de eisen van de medische geschiktheid. De werkgever moet bovendien de risico’s niet door andere maatregelen weg kunnen nemen.
Instemmingsrecht ondernemingsraad
Aanstellingskeuringen vallen onder het instemmingsrecht van de ondernemingsraad (WOR, artikel 27, eerste lid). Voordat een werkgever de aanstellingskeuring invoert, moet hij volgens de Wet op de medische keuringen (WMK) eerst advies vragen aan een gecertificeerde arbodienst. De sollicitant heeft het recht om de werkgever te vragen het advies van de arbodienst in te zien. De werkgever moet bij de werving duidelijk aangeven dat een keuring onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure.
Foute vragen in sollicitatieformulier
Toch gaat het vaak mis. Zo staan er in sollicitatieformulieren vaak gezondheidsvragen. Alleen een arts mag de sollicitant tijdens de aanstellingskeuring naar zijn gezondheid vragen. Ook tijdens een psychologische test mag de sollicitant niet naar zijn gezondheid worden gevraagd. Toch gebeurde dat in bijna de helft van de gevallen die de CKA voor een meting onder de loep nam.
Kennis vergroten
De CKA heeft eind 2015 een publiciteitscampagne opgezet om de kennis van werkgever en sollicitanten te vergroten. Dat heeft volgens Anema wel resultaat opgeleverd, maar nog niet genoeg. In 2016 zal de CKA verder gaan op de ingezette weg om werkgevers en kandidaten goed te informeren en zo handelen in strijd met de Wmk te voorkomen.
Ook or kan klacht indienen
Als de sollicitant denkt dat de aanstellingskeuring niet voldoet aan de voorwaarden van de WMK, dan kan hij weigeren mee te werken aan de keuring en een klacht indienen bij de CKA. Ook ondernemingsraden, werkgevers en keuringsartsen kunnen terecht bij deze commissie wanneer zij denken dat de regels zijn geschonden.
Geef een antwoord