Bedrijven in Nederland met een buitenlandse moeder die de touwtjes sterk in handen heeft. De moederorganisatie is niet bekend met het fenomeen ondernemingsraad en wil graag wereldwijd veranderingen aanbrengen die adviesplichtig zijn.
De directeur in Nederland heeft de opdracht de wijziging te implementeren, maar heeft geen rol gehad in de beslissing. Het is dus een directeur zonder daadwerkelijke zeggenschap. Wat heeft medezeggenschap dan nog voor zin?
Besluit zonder tussenkomst or
Het komt zeer regelmatig voor dat een ondernemingsraad met de handen in het haar zit vanwege een beslissing die door het moederbedrijf van de organisatie genomen is zonder tussenkomst van de or. De directeur is wel degene met de hoogste dagelijkse leiding maar heeft geen invloed op wereldwijd genomen besluiten. De directie zal natuurlijk een adviesaanvraag indienen, echter het besluit is al genomen voordat de directeur zelf op de hoogte was van de wijzigingen. De medezeggenschap is dan niets meer dan een toneelstukje dat directie en or opvoeren, maar van daadwerkelijke invloed in de besluitvorming is absoluut geen sprake.
Or naar Ondernemingskamer
De WOR voorziet hier vreemd genoeg niet in. Natuurlijk kan de or naar de Ondernemingskamer (OK) om het besluit kennelijk onredelijk te verklaren. De werkgever zal de wijzigingen echter gewoon doorvoeren. Tot zover dus medezeggenschap…
Primaat van de politiek
Overigens zie ik hierin een parallel met or’s in de publieke sector. Hier hebben or’s te maken met het primaat van de politiek. Dit houdt in dat or’s geen adviesrecht hebben bij aangelegenheden met betrekking vaststelling van taken van publiekrechtelijke lichamen en onderdelen daarvan, noch het beleid ten aanzien van en de uitvoering van die taken adviesrecht hebben, tenzij er personele gevolgen zijn.
WOR of toneelstukje?
Zou het een idee zijn om dergelijk ‘primaat’ in de WOR op te nemen voor besluiten gemaakt door een buitenlandse moeder? Of blijven we een toneelstukje opvoeren?
Mark Capel is directeur van TRAINIAC
Discussieer mee op de LinkedIngroep “medezeggenschap anno nu”
Geef een antwoord