Het wetsvoorstel voor uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen is woensdag door de Tweede Kamer controversieel verklaard.
Demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher meldde via Twitter het besluit tot controversieel verklaren ‘bizar en ouderwets’ te vinden. Volgens de VVD heeft het voorstel een grote financiële impact en de betaalbaarheid moet daarom in de kabinetsformatie aan de orde komen. De VVD kreeg daarvoor steun van het CDA en D66, hoewel die partijen voor uitbreiding van het verlof zijn.
‘Graaien in de snoepdoos’
De uitbreiding van het onbetaald ouderschapsverlof van twee naar vijf dagen zou volgens het wetsvoorstel van Asscher per 2019 van kracht worden. Linkse partijen zijn niet blij met het uitstel. De financiën zijn geregeld en er is geen enkele reden om het uit te stellen, stelde SP’er Bart van Kent. Gijs van Dijk van de PvdA vindt het besluit ‘onbegrijpelijk’.
Over uitbreiding van het verlof wordt al jaren gesproken. De werkgevers zijn tegen uitbreiding. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland zei eerder dat het kabinet met de uitbreiding zou ‘graaien in de snoepdoos’ van de bedrijven. Nederland heeft in Europa samen met Ierland en Zwitserland de karigste verlofregeling van Europa.
Lees ook:
TIP! Steeds vaker kan per onderneming eigen arbeidsvoorwaardenbeleid worden gemaakt. Leer alles over bevoegdheden van de ondernemingsraad op het gebied van arbeidsvoorwaarden tijdens de opleiding Or & Arbeidsvoorwaarden
Geef een antwoord