Het multinationaal concern Honeywell wil activiteiten uit Nederland naar het buitenland overplaatsen en besluit daarom wijzigingen aan te brengen in de organisatiestructuur in Nederland.
Dit gebeurt vanwege het standaardiseren en centraliseren van activiteiten op het gebied van finance binnen Honeywell wereldwijd. Ruim een jaar eerder was al besloten tot het laten vervallen van functies op dit terrein in Nederland, waarbij de toen geldende kantonrechtersformule is aangeboden.
In de huidige reorganisatie wordt de transitievergoeding toegekend met een outplacementvergoeding en een vergoeding van juridische kosten. De ondernemingsraad maakt daartegen bezwaar, en vindt dat dezelfde regeling als voorheen moet worden toegepast.
Oordeel Ondernemingskamer
De Ondernemingskamer oordeelt dat de ondernemer voldoende duidelijk heeft gemaakt waarom hij dit besluit wil nemen. Het is niet in strijd met het belang van de Nederlandse dochteronderneming.
De Ondernemingskamer vindt dat er geen dusdanige samenhang is tussen het reorganisatiebesluit dat nu aan de orde is en het eerdere besluit, dat de ondernemer daarom dezelfde beëindigingsvergoeding dient te hanteren.
De ondernemer houdt zich aan de wetgeving, te weten de sinds 1 juli 2015 in het kader van de WWZ ingevoerde transitievergoeding. Daarboven kent hij nog een vergoeding voor outplacement en juridische kosten toe. De Ondernemingskamer meent dat de ondernemer dit besluit zo mocht nemen, zowel wat betreft inhoud van de aangeboden regeling als wat betreft de motivering.
Commentaar
Dit is de tweede beschikking van de Ondernemingskamer sinds de transitievergoeding in de wetgeving is ingevoerd.
In lijn met de eerste beschikking oordeelt de Ondernemingskamer dat een ondernemer die zich baseert op de gewijzigde wetgeving, en die bij een reorganisatiebesluit de transitievergoeding aanhoudt met aanvullende voorzieningen, daartoe gerechtigd is.
Bij een toets of er sprake is van een redelijke belangenafweging, weegt voor de Ondernemingskamer zwaar dat de wetgever sinds 1 juli 2015 voorzien heeft in een wettelijke regeling over de hoogte van de beëindigingsvergoeding. Alleen in bijzondere omstandigheden kan er nog reden zijn dat een ondernemer aanvullende voorzieningen moet treffen. Daarvan was hier geen sprake.
Ondernemingskamer, Gerechtshof Amsterdam 8 mei 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:2010 (COR Honeywell).
Loe Sprengers is advocaat bij Sprengers Advocaten te Utrecht.
Lees ook:
Medezeggenschap op koers
Hoe blijft de medezeggenschap op koers om een relevante bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de organisatie? Kom naar het event Medezeggenschap op koers en leer alles over veranderende organisaties en de rol van de or. Met inspirerende plenaire verhalen, praktijkgerichte workshopsessies, praktijkcases, discussierondes en een informatiemarkt.
Geef een antwoord